-1.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialO nouă acuzație pentru Putin: Ar fi ”ordonat personal asasinarea" fostului spion...

O nouă acuzație pentru Putin: Ar fi ”ordonat personal asasinarea” fostului spion Litvinenko

Avocatul soţiei şi fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asainat la Londra în 2006, a profitat de pledoaria sa finală în cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că a "ordonat personal asasinarea" acestuia, relatează Mediafax. 

Rusia a denunţat, fără nicio surpriză, ancheta publică efectuată de către un judecător britanic, deschisă în ianuarie şi care s-a încheiat vineri. Acum judecătorul Robert Owen urmează să-şi prezinte concluziile până la sfârşitul anului, relatează Le Monde în pagina electronică.

Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, scrie The Guardian, există suficiente probe cu privire la implicarea directă a preşedintelui rus – şi anume faptul că poloniul este de origine rusească şi legăturile unuia dintre acuzaţi, Andrei Lugovoi, cu Putin, constând în faptul că ambii au făcut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit între timp FSB).

Potrivit BBC, Ben Emmerson a declarat în finalul pledoariei că responsabilitatea statului rus a fost dovedită "dincolo de orice îndoială rezonabilă". Văduva fostului spion rus, Maria litvinenko, a spus că ea crede că "asainii (soţului ei) şi comanditarii lor" au fost "demascaţi"."Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ştiinţa şi consimţământul domnului Putin", a subliniat ea.

Emmerson a declarat în timpul anchetei, potrivit BBC, că Putin era un "despot de mâna a doua tot mai izolat" şi un "autoritarist alienat din punct de vedere moral". E a mai spus că preşedintele rus şi aliaţii săi sunt "implicaţi în mod direct în crima organizată".

"Clica personală" a lui Putin este "dispusă să-i asasineze pe cei care le stau în cale", a adăugat avocatul. El a subliniat că "dacă statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil". "Nu în baza vreunei analogii a responsabilităţii pentru faptele altuia, ci pentru că el personal a ordonat lichidarea unui inamic hotărât să-l dea în vileag pe el şi pe acoliţii săi", a conchis el, citat de aceeaşi sursă.

Poliţiştii însărcinaţi cu ancheta nu au mers până într-acolo încât să-l arate cu degetul pe Putin, dar nu au îndepărtat o eventuală responsabilitate a statului rus, scrie Le Monde.

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă