15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialO maternitate care trebuia închisă a continuat să funcţioneze. Lacătul a fost...

O maternitate care trebuia închisă a continuat să funcţioneze. Lacătul a fost pus după ce mai mulţi bebeluşi au murit

Secţia de la Călineşti-Argeş, salvată de la închidere în 2011, când a fost inclusă pe lista unităţilor medicale propuse spre restructurare de ministrul Sănătăţii Cseke Atilla, este acum sub anchetă, după ce o serie de morţi suspecte ale nou-născuţilor.

Premieră negativă în medicina românească după ce maternitatea Călineşti, ce funcţionează ca secţie externă a Spitalului din Mioveni, a fost închisă temporar din cauza repetatelor cazuri de malpraxis înregistrate aici. Decizia a fost luată după ce poliţiştii s-au autosesizat şi au declanşat o anchetă privind moartea la naştere a unui bebeluş, pe 6 septembrie. Ginecologul care deservea unitatea a mai fost implicat într-un scandal privind moartea unui copil, anul trecut. Mai mult, în 2007 a fost condamnat definitiv, potrivit presei locale, la un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală gravă, după ce a pus în pericol viaţa unei paciente.

Maternitatea din Călineşti a fost salvată în ultimul moment de la închidere, în 2011, deşi fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, o inclusese pe lista unităţilor medicale ce urmau a fi restructurate. De altfel, doar secţia de naşteri a avut această soartă, pentru că restul spitalului din comună a fost desfiinţat în urmă cu doi ani.

Deşi a rămas deschisă, situaţia dotărilor şi a personalului de la Călineşti nu s-a îmbunătăţit. În 2009 aici lucrau 11 medici, care deserveau 32 de paturi şi aduceau pe lume în jur de 500 de bebeluşi. După un control efectuat săptămâna aceasta s-a constat că personalul a ajuns acum este sub normă. “Nu se respectă normativele de personal pentru asistenţa medicală spitalicească, adică un minimum de posturi astfel: un medic neonatolog la trei-cinci paturi, punctul de lucru Călineşti are şapte paturi şi o jumătate de normă medic neonatolog, angajat prin contract de prestări servicii. În compartimentul ATI al Punctului de Lucru Călineşti nu este angajat niciun medic. Aici, există un contract prestări servicii care pre­vede prezenţa medicului în unitate, la solicitare”, a declarat, pentru Realitatea TV, Aura Copciag, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

De asemenea, în urma unui control din martie, secţia de la Călineşti a fost amendată cu 500 de lei, pentru igiena precară a unităţii şi pentru că instalaţiile sanitare necesitau reparaţii, conform aceleeaşi surse.

Peste toate acestea, se adaugă o anchetă începută de poliţiştii argeşeni au înceăut o anchetă după ce un bebeluş în greutate de 4,3 kilograme a murit la naştere, pe 6 septembrie. Vizată este Georgeta Drăgoi, medicul care a asistat naşterea. Aceasta a mai fost cercetată pentru ucidere din culpă şi malpraxis în urmă cu un an, după un incident similar produs în noiembrie 2012. Atunci s-a stabilit că moartea nou-născutului a fost violentă şi s-a produs în urma unui traumatism cerebral, iar pe cadavru au fost descoperite mai multe leziuni. De altfel, Georgeta Drăgoi a mai fost condamnată la un de închisoare cu suspendare pentru că în 2007 a uitat să scoată două pansamente sterile din corpul unei mame, care a necesitat apoi 100 de zile de îngrijiri medicale.

Anterior acestor scandaluri, maternitatea din comuna Călineşti era conoscută pentru că a fost unitatea unde s-au născut fotbaliştii Adi Mutu şi Jean Vlădoiu.

Cele mai citite

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă