25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialO lume izolată: imagini ascunse din societatea închisă a Coreei de Nord

O lume izolată: imagini ascunse din societatea închisă a Coreei de Nord

Ghizii din guvernul nord-coreean au controlat sever câţia jurnalişti şi le-au interzis să se întâlnească sau să fotografieze cetăţenii nord-coreeni. Asta este o regulă în capitala Coreei de Nord, Phenian, una dintre cele mai izolate şi secretoase naţiuni din lume, scrie The Independent.

Chair şi aşa, un fotoreporter s-a strecurat cu aparatul foto. Multe benzi de autostradă de la aeroportul principal al oraşului, poliţişti care stau în picioare pe şoselele aproape lipsite de maşini, navetişti care circulă cu trenuri subterane şubrede, dar încă funcţionale, portrete fără zâmbete ale familiei dictatoriale agăţate pe fiecare uşă în transportul în comun. Astea sunt imaginile făcute de un fotograf asiatic de la Associated Press. A fost prima oară când a reuşit să facă fotografii în izolatul stat comunist.

Soldaţii par uscaţi în pălăriile lor cu măsuri mari şi uniformele militare. Phenian este capitala în care puţini au suficientă hrană şi unde pieţele negre sunt pe străzile principale. Aici, un sfert din cele 24 de milioane de nord-coreeni are nevoie de ajutoare de hrană, potrivit Programului Mondial de Hrană.

Cei mai bine hrăniţi oameni din ţară par să fie cei doi care domină fizic şi psihologic statul: fondatorul comunist Kinm Il-sung şi fiul său, Kim Jong-il.

Coreea de Nord este săracă în fabrici, dar astfel oamenii respiră aer nepoluat. Pe străzile din Phenian sunt totuşi aprinse luminile noaptea. La o plimbare de seară pot fi observate portretele dictatorului iluminate cu care oraşul este dotat. Telefoanele mobile internaţionale sunt confiscate, iar coreenii folosesc celulare chinezeşti.

În orice caz, cei mai mulţi turişti sunt amuzaţi de funeralii din Phenian al unuia dintre cei mai necunoscuţi dictatori din Asia, dar cu statut de idol fals.

Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

De la Palatul Victoria la Înalta Poartă. “Sultanul” Erdogan, unul dintre cei mai vechi lideri europeni, l-a primit pe premierul Ciolacu

După ce, acum o lună, l-a primit pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, la București, premierul Marcel Ciolacu a fost primit, în ziua de 21...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă