11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO impresionanta culegere de texte

O impresionanta culegere de texte

Noul volum “Philobiblon” (VIII-IX), publicat de prestigioasa Biblioteca Centrala Universitara din Cluj-Napoca, impresioneaza atat prin dimensiunile lui, cat mai ales prin sumarul extrem de bogat si variat: aproape 600 de pagini cuprinzand 36 de texte, care de care mai interesante. Lucrarea este structurata in patru capitole: “Cultura, carte, societate. Cenzura si bariere libertatii”; “Biblioteconomie – O profesiune in schimbare intr-o economie de tranzitie si hermeneutica bibliothecaria”; “Colectiile speciale ale bibliotecii”; “Miscellanea”.
Fara a ne permite o ierarhizare a valorii temelor abordate, spicuim cateva titluri doar pentru a permite o imagine asupra continutului: Adrian Marino – “Libertate si cenzura in Romania. Inceputurile”; Sidonia Nedianu Grama – “Arca lui Noe sau memoria ca mostenire culturala”; Annemarie Weber – “Copiii romani de etnie germana si literatura pentru copii 1944-1989”; Istvan Kiraly – “Cenzura si timpul fisurat”, din primul capitol. La capitolul “Biblioteconomie” retinem: Carmen Crisan – “Strategii de dezvoltare a serviciilor de acces la informatia electronica in Sala Multimedia”; Erika Molnar – “Marketing in BCU "Lucian Blaga"”; Doina Popa – “Situatia bibliotecilor publice romanesti – o radiografie a anului 2001”, etc.
In capitolul “Colectii speciale”, Mariana Soporan (editor) – “Mircea Iorgulescu catre Adrian Marino”, corespondenta; Meda Hotea – “Dimensiunea fascinanta a cartii si arta tipografica. Clujul memorabil”; Eldo Nemerkenyi “Clasicii latini in Panonia secolului al XI-lea”. Teme la fel de incitante regasim si in “Miscellanea”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă