17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialNoutati pe simezele clujene

Noutati pe simezele clujene

Aproape in fiecare saptamana, simezele institutiilor de arta clujene ne fac surprize placute prin noutatile pe care le afiseaza si care starnesc interesul iubitorilor de frumos. O astfel de noutate si surpriza totodata o constituie, fara indoiala, “expozitia-proiect-atelier” intitulata atat de sugestiv “Ingeri”, deschisa recent la Muzeul de Arta. Este o expozitie de proportii, insumand circa 100 de lucrari de mari si mici dimensiuni, pictura, desen, bronz (mic), opere semnate de studentii absolventi ai sectiei de Arta Sacra de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar si de unele cadre didactice. Expozitia este coordonata de asist. univ. drd. Marius Ghinescu.
Aflata la cea de-a treia editie, expozitia este considerata un eveniment major in viata spirituala a urbei, de unde si prezenta la inaugurarea ei a unor personalitati de varf din municipiu, in frunte cu Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe – I.P.S. Anania Bartolomeu, rectorul Universitatii de Arta si Design – I. Sbarciu, prof. univ. pr. Ioan Chirila, prof. univ. dr. Gh. Arion etc, prilej si pentru corul “Psalmodia Transilvanica”, dirijat de prof. univ. dr. pr. Vasile Stanciu de a marca evenimentul cu un miscator concert.
“Ingeri” prezinta publicului lucrari inspirate din viata crestina, din Biblie, fiecare tanar – atestat de acum – realizand o lucrare sau mai multe, fiecare de o reala frumusete, de o mare forta artistica prin maniera abordata, viziune si cromatica. Autorii – Mihai Ioana, Astalus I. Aniela, Costea I. Antoni, Toader Ioan, Popa Teodora, Puscas Codrut, Butnariu Ioan etc. – notati absolut aleatoriu, fie ca sunt de acum cadre didactice, precum Andreea Campan, Claudia Trif, ceilalti au dat un examen trecut cu brio in fata publicului.
In acelasi cadru de simboluri arhitecturale ale Muzeului de Arta expozitia isi prezinta lucrarile de pictura Anca Volcinschi. Saloanele care gazduiesc tablourile ei iti capteaza interesul prin ambianta feerica in care transforma spatiul de expunere peisajele sale realizate intr-o cromatica atat de limpede si de odihnitoare.
Tablourile sale au darul sa-ti transmita fiorul frumosului din natura transfigurata cu talent in acest lucrari, reprezentand ierburi adiate de vant, campii inverzite si inflorite, dealuri domoale strajuite de limpezimea aerului azuriu, campul cu maci rosii atat de adevarati ca-ti vine sa-i aduni buchet. Prin aceasta expozitie, Anca Volcinschi ni se prezinta ca o artista pe deplin stapana pe penel, pe stiinta imbinarii culorilor si surprinderea luminilor din frumusetea pamantului.
Galeriile “Radio” sunt si ele un loc de desfasurare a multor evenimente culturale. Acum, putem vedea aici expozitia de arta textila a artistei Elena Campian, cadru universitar la Oradea, absolventa a fostei Academii de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, promotia 1966. Expozitia de la Galeriile “Radio” este cea de-a treia personala a acestei artiste (cele anterioare avand loc la Oradea – 1977 si Bucuresti – 2002), in cadrul careia expune exclusiv textile, desi autoarea abordeaza cu aceeasi pasiune si talent pictura si grafica.
La Cluj-Napoca prezinta acum sase panouri mari si doua mici, toate axate pe o tema comuna de unde si titlul expozitiei “Confesiuni”. Respectiv, confesiunile plastice ale unei crestine, de unde si titlurile lucrarilor: “Semn Solar”, “Icoana”, “Poarta”, “Fereastra”, “Ofranda”, “Amprenta”. Sunt o suita de colaje ingenios concepute si realizate, artista folosind dantela, piele, fire de bumbac, alte obiecte inserate in textura, sugerand – cum bine spune Oana Cristea Grigorescu, curatorul expozitiei -, “planul terestru al existentei materiale asociat cu cel superior, spiritual, intr-un intreg incarcat de semnificatii”.
Este o expozitie care releva din nou valoarea artistica a lucrarilor acestei creatoare formata la scoala Clujului si perfectionata prin propriile eforturi de dascal si cercetator, fiind si autoarea a doua volume, dar si a numeroase comunicari prezentate la manifestarile de profil. Clujenii, amatori de arte plastice, o aplauda pe merit.

Cele mai citite

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Frank-Walter Steimeier: Legea fundamentală a Germaniei a fost ‘un mare dar’ după tirania regimului nazist

Legea fundamentală a Germaniei a fost 'un mare dar' după tirania regimului nazist, a declarat joi preşedintele Frank-Walter Steimeier, cu prilejul unei ceremonii la...

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el precizând că sunt alegeri într-un singur...
Ultima oră
Pe aceeași temă