18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNoutati la Editura "Limes" din Cluj-Napoca

Noutati la Editura “Limes” din Cluj-Napoca

Desi productia editoriala nu depinde numai de editor, totusi, observ ca priceperea manageriala si, mai ales, grija pentru ca un volum sa aiba o “haina” atractiva, frumoasa, creeaza un aflux spre o asemenea firma, benefic pentru ea, autori si cititori. Intr-o asemenea ipostaza imi apare Editura “Limes”, infiintata si gestionata de scriitorul clujean Mircea Petrean, sustinut in privinta graficii si a copertilor de Cristean Chesut.
In randurile de fata voi semnala fugitiv ultimele titluri aparute la Editura “Limes”, urmand ca asupra unora sa revenim pe larg cu comentarii mai complete… Una dintre aceste lucrari este “Filosofii paralele” de Marta Petreu. “Ocupandu-ma sistematic de filosofia romaneasca, adica de marea necunoscuta a culturii romane – ne spune autoarea in “Cuvant inainte” – sunt incredintata nu doar de realitatea, ci si de valoarea si complexitatea ei (…) In ochii filosofilor si specialistilor romani in filosofie, filosofia romaneasca se bucura arareori de respect si de interes; adesea, ea este pentru acestia obiect al deriziunii sau – pe baza unei ignorante compacte – ii neaga dintr-un condei existenta”… Si numai acest scurt citat ne releva o carte interesanta, polemica, prin care scriitoarea si filosoful Marta Petreu incearca sa puna lucrurile la punct. In ce fel si cum vom vedea….
“Maramurasul, asa cum il cunosc eu” de Alexandru Filipascu este o alta carte seducatoare in care autorul clujean, cu un talent deplin, ne povesteste de frumusetea plaiurilor maramuresene, vanatorile pasionate de capre negre, icoane clujene de mai de mult, drumuri prin strainatati etc. Autor al altor volume precum “Alte expeditii la noi acasa” (2000), dar si a unora de stiinta, fiind pana la pensionare cercetator biolog la Universitatea “Babes-Bolyai”, Alexandru Filipascu ne-a daruit o carte asupra careia vom reveni.
“Toronto tropical” de Marius Olaru este un amplu poem pe care autorul, traitor de un deceniu in Canada, tiparindu-si volumul in Romania, s-a bucurat de o pertinenta introducere, “Canada in viziunea unui poet roman”, semnata de prestigiosul critic si poet Gheorghe Grigurcu care isi incheia textul astfel: “Dincolo de prejudecatile ideologice sau numai ingust-localiste, ea (cartea – n.r.) constituie un semn de bun augur al asocierii noastre reinnoite cu Occidentul”.
Volumul Mihaelei Hasu, “Haiku – estetica tacerii”, despre care autoarea ne spune: “Haiku-ul este un dans al clipei cu Eternitatea. Haiku-ul nu este poezie (nu in sensul occidental), nu este discurs, este doar o traire si bucurie de a simti cu fiecare nerv, cu fiecare bataie de inima, Miracolul Existentei in Lume”. Deci, sa citim “Haiku”-ul, ca n-o sa ne para rau.
“Din Bucuresti in Tara Fagaduintei” de Alexandru Anca este, de fapt, romanul unui dejan roman, care, casatorit fiind cu o evreica, dupa iesirea la pensie si-a urmat copiii emigrati in Israel. Sinceritatea autorului si darul lui de povestitor te face sa nu lasi volumul din mana pana la ultima pagina. “Despre Gala Galaction” de Gheorghe Perian, este un volum in care autorul ne spune: “Gala Galaction a dorit, prin cartile sale (la care se refera autorul in acest volum) sa se integreze intr-o miscare mai larga, europeana, de revigorare a romanului crestin”. Teohari Antonescu, “Jurnal, 1803-1908”, este o minunata fereastra deschisa inspre un trecut mai indepartat, atatandu-ne si… satisfacandu-ne curiozitatea. Merita citit.
“Stop (Din pauzele lui Sisif)” de Dana Ranga este un minunat volum de poeme a acestei autoare care traieste la Berlin, cu studii de medicina in Romania si de semiotica si istoria artei in Germania. Publica in revistele din tara si strainatate, este autoarea unor piese radiofonice si a unor filme documentare de lung metraj “East Side Story” (1997) si “Story” (2003) difuzate in reteaua cinematografica si de televiziune internationala.
O alta lucrare aparuta la aceasta editura este “Magdala” de Dumitru Cerna, poet clujean aflat la o noua aparitie editoriala. Este un volum de versuri despre care poetul ne spune ca: “Dumitru Cerna se vadeste a fi inca unul care crede ca Frumusetea / Poezia (mai) poate salva lumea”.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă