22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialNoul director la Aeroportul Braşov-Ghimbav, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu

Noul director la Aeroportul Braşov-Ghimbav, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu

Sorinel Ciobanu, fost director la Aeroportul Internaţional Băneasa şi la Aeroportul Internaţional Otopeni, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, este noul director general al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, aeroport a cărui construcţie nu a început încă.

Sorinel Ciobanu a fost prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, transmite corespondentul Mediafax.

Deşi aeroportul nu există încă, preşedintele CJ Braşov a spus că angajarea directorului este perfect legală, acesta având atribuţiile de a coordona şi organiza lucrările, precum şi de a forma o echipă de conducere pentru viitorul aeroport.

De asemenea, el va susţine şi o campanie de marketing pentru aeroport.

“Voi alege directorii din rândul specialiştilor cu care am lucrat la Bucureşti. În momentul construcţiei va începe şi pregătirea personalului care va lucra la aeroport, dar şi o campanie intensă de marketing”, a spus Sorinel Ciobanu.

Lucrările la aeroportul din Ghimbav nu au fost începute, în prezent fiind în curs studiile pentru amplasarea pistei de aterizare.

Nici situaţia investitorului care ar fi trebuit să construiască aeroportul, firma canadiană Intelcan, nu este foarte clară, preşedintele CJ Braşov ezitând să ofere mai multe informaţii.

La rândul său, Ciobanu a precizat că “au apărut ceva probleme” în ceea ce priveşte colaborarea cu firma canadiană.

“Am lucrat la aeroporturile de la Otopeni şi Băneasa şi am colaborat şi cu firma canadiană care ar fi trebuit să facă aeroportul de la Ghimbav, dar au apărut ceva probleme şi nu îl va mai face”, a spus Ciobanu.

Sorinel Ciobanu are o experienţă de 20 de ani în aviaţie, între care zece ani la Aeroportul Internaţional Otopeni. În perioada 2001-2005, Ciobanu a ocupat funcţia de director general la Aeroportul Internaţional Băneasa, iar ulterior a fost director al Aeroportului Internaţional Otopeni.

În 2008, Sorinel Ciobanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte cinci persoane, fiind acuzat că, în perioada în care era director la aeroportul din Băneasa, a aprobat un schimb de terenuri între SN AIBB şi o persoană fizică prin care a adus societăţii un prejudiciu de peste patru milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 13.12.2004 a fost încheiat un contract de schimb de terenuri între SN Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa şi Iulian Bogdan Năstase. Potrivit contractului, SN AIBB SA dădea un teren de 23.392 de metri pătraţi, situat în intravilanul municipiului Bucureşti, cu ieşire la DN1- Şoseaua Bucureşti-Ploieşti , în zona comercială Băneasa, primind în schimb un teren cu suprafaţa de 25.000 de metri pătraţi situat în localitatea Voluntari.

Conform procurorilor, în perioada premergătoare încheierii contractului de schimb, Sorinel Ciobanu, în calitate de director general al SN AIBB, a ascuns reprezentanţilor Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului (acţionar majoritar) faptul că Iulian Bogdan Năstase nu era proprietarul terenului de 25.000 de metri pătraţi, a prezentat documente referitoare la o situaţie nereală şi a încheiat contractul de schimb cu încălcarea hotărârilor Consiliului de Administraţie şi ale Adunării Generale a Acţionarilor, în condiţiile în care situaţia juridică a terenului dat la schimb nu era clarificată.

În iunie 2009, când Sorinel Ciobanu a fost numit director la Aeroportul Otopeni, ministrul de atunci al Tranporturilor Radu Berceanu declara că ştie că acesta fusese trimis în judecată de DNA, precizând că răspunderea propunerii revine celor care au făcut-o, respectiv Partidului Social Democrat (PSD).

Tot atunci, Ciobanu spunea că schimbul de terenuri a fost anulat şi că procesul nu a început.

“A fost un schimb de terenuri, prin care Băneasa lua un teren în Voluntari pentru instalaţia de balizaj. Eu zic că schimbul a fost bun pentru aeroport, însă a fost anulat. DNA-ul, care s-a ocupat de caz la cererea Aviaţiei Utilitare, pentru că şi ei doreau terenul, a venit cu un procuror care a anulat schimbul, apoi a venit al doilea procuror şi nu s-a întâmplat nimic, şi apoi a venit al treilea procuror, care a decis trimiterea mea în judecată, însă procesul nu a început, pentru că lucrurile au fost tergiversate “, spunea Ciobanu

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă