18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNoul ambasador al SUA în China anunță că principala lui prioritate este...

Noul ambasador al SUA în China anunță că principala lui prioritate este Coreea de Nord

Noul ambasador al Statelor Unite în China a anunțat că stoparea amenințării reprezentate de Coreea de Nord va fi principala prioritate a mandatului său, alături de reglementarea situației legate de dezechilibrul comercial dintre SUA și China, într-un mesaj video difuzat luni, potrivit Reuters citată de Agerpres.

Terry Branstad, fost guvernator de Iowa, este considerat de Beijing ca un "vechi prieten" al Chinei. Branstad a fost confirmat la 24 mai ca noul ambasador al președintelui Donald Trump în China, dar data sosirii sale la Beijing nu a fost încă anunțată.

"Rezolvarea dezechilibrului comercial bilateral, stoparea amenințării reprezentate de Coreea de Nord și extinderea relațiilor dintre popoarele noastre vor constitui principalele mele priorități", susține Branstad într-un mesaj video, difuzat pe o platformă populară pentru postări video din China.

Trump își pune mari speranțe în China și în președintele chineze Xi Jinping în ceea ce privește rezolvarea dosarului nord-coreean, deși a declarat săptămâna trecută că eforturile chineze de a convinge Phenianul să renunțe la programele sale nuclear și balistic au eșuat.

Ministerul de Externe chinez asigură cu regularitate că Beijingul face tot ce poate în dosarul nord-coreean pe calea implementării sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU, promovând totodată ideea unui dialog mai intens pentru a reduce tensiunile.

Secretarul de stat Rex Tillerson a cerut Chinei să-și intensifice presiunea economică și politică la adresa Coreii de Nord în cadrul întâlnirii avute săptămâna trecută la Washington cu consilierul de stat chinez Yang Jiechi.

"Ne confruntăm cu multe dintre aceleași provocări. O relație puternică între SUA și China poate contribui la găsirea unor soluții", a declarat Branstad în același mesaj, fără să ofere detalii despre modul în care va lucra cu Beijingul.

În timpul campaniei electorale, Trump a acuzat Beijingul de practici comerciale neloiale și a avertizat că va adopta o poziție fermă în această privință, dar tonul său s-a schimbat după întâlnirea cu președintele chinez Xi Jinping în aprilie în Florida.

La scurt timp după întâlnirea lor, Trump a spus că Beijingul va avea un acord comercial cu SUA mult mai bun dacă rezolvă problema nord-coreeană. China este singurul aliat a Coreii de Nord.

Statele Unite au înregistrat un deficit comercial de 347 miliarde de dolari în comerțul cu China anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finanțe american.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă