11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNoua Zeelandă: 100.000 de locuinţe au fost avariate în urma seismului de...

Noua Zeelandă: 100.000 de locuinţe au fost avariate în urma seismului de sâmbătă

Aproximativ 100.000 de locuinţe din şi din jurul oraşului neo-zeelandez Christchurch au fost avariate în urma seismului de sâmbătă, a anunţat premierul John Key, citat de CNN. El a precizat că multe dintre ele nu mai pot fi reparate, iar avariile la infrastructura subterană ar putea fi descoperite în timp.

Potrivit NewsIn, autorităţile au prelungit starea de urgenţă din Christchurch până miercuri, iar centrul oraşului este închis circulaţiei. Experţii au avertizat că în viitorul apropiat vor avea loc replici. De sâmbătă au avut loc 80 de replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,1. “Este posibil să mai avem un (cutremur – n.red.) cu magnitudinea 6 săptămâna viitoare, iar oamenii trebuie să fie conştienţi de acest lucru, în special în jurul infrastructurilor avariate”, a explicat un oficial de la Institutul de geologie şi ştiinţe nucleare. Key a precizat că 430 de case şi alte 70 de clădiri au fost marcate deja pentru a fi demolate. Şcolile vor rămâne închise închise încă două zile, pentru a verifica clădirile. Costul reparaţiilor a fost estimat la 1,44 miliarde de dolari.

Cutremurul, al cărui epicentru s-a situat la adâncimea de 16,1 kilometri, a atins o zonă situată la 30 de kilometri de Christchurch, cel mai mare oraş din Insula de Sud, care, împreună cu Insula de Nord, formează Noua Zeelandă. Cutremurul cu magnitudinea 7, înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă a provocat deplasarea unei părţi a Pământului către dreapta cu peste trei metri, relatează The Daily Mail, în ediţia electronică, citat de realitatea.net.

O parte a Pământului s-a deplasat cu trei metri

Seismul a fost provocat de coliziunea continuă între placa tectonică pacifică şi cea australiană, a afirmat profesorul Mark Quigley, de la Canterbury University. “O parte a Pământului s-a deplasat spre dreapta cu până la 3,3 metri şi în unele locuri a fost împinsă în sus”, a spus el. “Am văzut două case care au fost rupte complet în două de cutremur”, a continuat el. Faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa se explică prin ora la care a avut loc cutremurul şi prin soliditatea clădirilor, potrivit specialiştilor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă