20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialNouă scădere a taxelor de roaming între granițele UE înainte de eliminare

Nouă scădere a taxelor de roaming între granițele UE înainte de eliminare

Din 30 aprilie 2016, toți operatorii de telecomunicații din Uniunea Europeană vor scădea, pentru ultima dată, tarifele pentru serviciile pe care le oferă clienților în roaming, atunci când aceștia călătoresc în cadrul UE.

Dacă veți călători într-o țară a Uniunii Europene începând cu data de 30 aprilie 2016, costurile pentru utilizarea telefonului mobil vor scădea cu până la 70% față de momentul actual, datorită impunerii unor noi tarife maxime de către legislația europeană. Astfel, atunci când sunteți în roaming într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii, operatorul de telefonie mobilă nu vă va putea taxa mai mult de 5 eurocenți/minut pentru apelurile efectuate către un alt număr european, 1,15 eurocenți/minut pentru apelurile primite și 2 eurocenți/SMS transmis, la acestea adăugându-se TVA.

Însă, dincolo de scăderile tarifelor pentru aceste servicii „clasice“, utilizatorii se vor putea bucura de o reducere drastică a tarifelor pentru utilizarea internetului în roaming – Comisia Europeană impune un preț maxim de 5 eurocenți/MB (fără TVA), în scădere de la 20 eurocenți/MB (tarif valabil de la 1 iulie 2014). Cu peste 80% din europeni folosind telefonul mobil pentru navigarea pe internet atunci când călătoresc în alte țări ale Uniunii, tariful va aduce dincolo de o scădere a valorii facturilor și o potențială creștere de trafic, generată de cei care consumau internet în roaming „ponderat“ sau de cei care nu foloseau deloc serviciul până acum.

Rămân gratuite serviciul de redirecționare a apelurilor către mesageria vocală și primirea de SMS-uri. Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să aplice tarifele maxime de mai sus indiferent dacă clientul este abonat sau utilizator de cartelă preplătită.

Tarife pe cale de dispariție

Finalul lunii aprilie reprezintă și „ultima frontieră“ în ceea ce privește regularizarea tarifelor pentru servicii de telefonie mobilă în roaming, pe teritoriul Uniunii Europene, aceste tarife urmând a dispărea complet începând cu data de 15 iunie 2017, când teoretic ar trebui să fie oferite „gratuit“. De ce teoretic? Pentru că în regulamentele sale Comisia Europeană stipulează că această gratuitate se oferă numai pentru clienții care sunt în „roaming temporar“, deci pentru o anumită perioadă de timp – această perioadă nefiind încă cunoscută.

Astfel se dorește limitarea celor care se gândesc să acționeze un  număr de telefon mobil (abonament sau cartelă preplătită) dintr-o altă țară pentru a-l utiliza în țara de reședință fără să aibă costuri pentru serviciile utilizate. În același timp, companiile de telefonie mobilă vor putea impune utilizatorilor „norme echitabile de utilizare“, ceea ce înseamnă un număr maxim de minute/SMS/MB ce pot fi utilizate în roaming. În momentul de față se lucrează încă la aceste norme, însă surse din industrie vorbesc de un maxim de 1.000 minute/lună și 1GB (1.000MB) ce pot fi utilizate în roaming în decursul unei luni calendaristice.

Operatorii, uneori mai rapizi

Operatorii români, pe lângă adoptarea pragurilor tarifare impuse până acum de Comisia Europeană, au formulat și propriile oferte pentru clienții lor. Astfel, Orange România – cel mai mare operator din România după numărul de clienți – include în abonamentele sale o serie de minute, SMS-uri și MB ce pot fi utilizate în roaming. Deși inițial compania includea aceste beneficii lunar, din 2015 acestea sunt disponibile anual. De exemplu, la abonamentul Orange Me 25 (25 euro/lună, TVA inclusă) operatorul include 250MB trafic de date și 250 de unități din care se scad minutele pentru apelurile efectuate sau primite și mesajele SMS.

Vodafone include în abonamentul Super Red cu o taxă lunară de 24 euro (TVA inclus) 100 de minute efectuate sau primite sau SMS-uri trimise și 300MB pentru traficul de internet. Telekom oferă la abonamentul de 25 euro/lună 750MB pentru internet mobil și 750 de unități pentru apelurile efectuate sau primite și mesajele SMS.   

SCURT ISTORIC

Tarife „pre-istorice“

2007

 49 eurocenți/minut – apelurile efectuate

 24 eurocenți/minut – apelurile primite

 SMS și MB – nu existau tarife maxime impuse de Comisia Europeană

2010

 39 eurocenți/minut – apelurile efectuate

 15 eurocenți/minut – apelurile primite

 11 eurocenți/SMS transmis

 MB – nu existau tarife maxime impuse

2012

 29 eurocenți/minut – apelurile efectuate

 8 eurocenți/minut – apelurile primite

 8 eurocenți/SMS transmis

 70 eurocenți/MB

Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă