14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Noua Libie" primeşte aproximativ 15 miliarde de euro, dacă se democratizează

“Noua Libie” primeşte aproximativ 15 miliarde de euro, dacă se democratizează

ONU şi marile puteri au pus la punct, joi, la Paris o foaie de parcurs pentru noile autorităţi de la Tripoli, deblocând 15 miliarde de dolari în schimbul unor promisiuni de democraţie, stabilitate şi reconciliere, relatează AFP, citat de Mediafax.

În acelaşi timp, liderii din Marea Britanie, Franţa şi NATO au anunţat că operaţiunile militare internaţionale continuă atât timp cât Muammar Kadhafi va rămâne o ameninţare. Într-un mesaj difuzat de televizinea siriană, fostul lider libian a exclus joi orice capitulare şi a făcut apel la rezistenţă din partea susţinătorilor săi.

“În urma diferitelor intervenţii în jurul mesei, aproximativ 15 miliarde de dolari în active libiene aflate în ţările noastre vor fi dezgheţate imediat”, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unei conferinţe a prietenilor Libiei, organizată la Paris.

“Banii deturnaţi de Kadhafi şi apropiaţii lui ar trebui să se întoarcă la libieni. Ne-am luat angajamentul ieri să deblocăm banii Libiei pentru a finanţa dezvoltarea Libiei de astăzi”, a adăugat el, referindu-se la o avere evaluată la peste 50 de miliarde de dolari.

Timp de 42 de ani, după preluarea puterii de către Muammar Gaddafi şi la şase luni de la summitul de la Paris care a generat intervenţia militară internaţională împotriva “Ghidului” libian, circa 60 de ţări şi organizaţii s-au reunit joi după-amiază pentru acest summit de două ore.

Dar ajutorul financiar şi susţinerea politică au o contrapondere. Secretarul american de Stat Hillary Clinton le-a cerut liderilor “noii Libii” să “combată extremismul”, după ce au apărut îndoieli cu privire la unii lideri ai rebelilor, consideraţi apropiaţi de mişcarea islamistă Al-Qaida.

“Noile autorităţi libiene vor trebui să continue lupta împotriva extremismului violent şi să colaboreze cu noi pentru a se asigura că stocurile de arme ale lui Gaddafi nu devin o ameninţare pentru vecinii Libiei şi pentru lume”, a declarat ea în cadrul acestei conferinţe.

“Am un mesaj pentru poporul libian: (…) totul este în mâinile voastre (ale libienilor) pentru a realiza ceea noi am promis: stabilitate, pace şi reconciliere”, a răspuns ulterior în faţa presei preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Mustafa Abdeljalil.

“Islamul încurajează iertarea. Încurajează reconcilierea. Statul de drept trebuie respectat”, a afirmat el.

“Participanţii vor cere CNT să desfăşoare un proces de reconciliere şi iertare pentru ca erorile comise în alte ţări în trecut să ne servească drept lumină călăuzitoare”, a adugat Nicolas Sarkozy.

Pe teren, rebelii îşi păstrează poziţiile în aşteptarea unui atac asupra Sirt, ultimul mare oraş deţinut de forţele lui Muammar Gaddafi, care rămâne de negăsit. Ei au prelungit cu o săptămână ultimatumul şi le-au lăsat termen până la 10 septembrie pentru a se preda.

Dar fostul lider libian le-a cerut susţinătorilor săi “să continue rezistenţa”. “Nu ne vom preda. Vom continua lupta”, a declarat el. “Pregătiţi-vă de gherilă, de un război urban şi de o rezistenţă populară în fiecare oraş”, a declarat Muammar Gaddafi.

La reuniunea de la Paris au participat atât membrii coaliţiei internaţionale care acţionează în Libia, cât şi liderii Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, şi ONU, Ban Ki-moon, precum şi cancelarul german Anghela Merkel şi reprezentaţii chinez, rus sau algerian. Doar Africa de Sud a boicotat conferinţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă