16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialNoii membri CSM se vor întruni vineri în şedinţa de constituire şi...

Noii membri CSM se vor întruni vineri în şedinţa de constituire şi alegere a conducerii

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se vor întruni, vineri, în şedinţa de constituirea, ocazie cu care este programată şi alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM, potrivit Mediafax.

Şedinţa de constituire a CSM-ul rezultat în urma alegerilor din 2010 a fost convocată pentru vineri, 8 ianuarie, de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Lista membrilor aleşi în noul CSM a fost validată de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru şi 60 împotrivă, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.
Între partidele aflate la guvernare şi cele din opoziţie a existat o dispută dacă va fi supusă votului întreaga listă a magistraţilor aleşi membri ai CSM sau, aşa cum a propus PDL, o “listă scurtă”. Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Rădulescu, declara atunci că nu poate fi supusă votului Senatului întreaga listă a magistraţilor întrucât pe aceasta se găsesc şi trei persoane, Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea, care, deşi au avut deja un mandat în cadrul CSM, candidează pentru un al doilea mandat.
Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu şi Victor Alistar, director executiv al Transparency International România au fost aleşi de Senat reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.
Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constituţională hotărârile Senatului de validare a listei cu membrii aleşi ai CSM şi de desemnare a lui Victor Alistar, membru în Consiliu din partea societăţii civile, urmând ca sesizările să fie dezbătute în 19 ianuarie.
Prezent la bilanţul activităţii CSM pe anul 2010, Traian Băsescu a adresat miercuri CSM rugămintea de a amâna alegerea conducerii noului CSM până când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra celor două contestaţii.
Şeful statului a arătat că ar trebui aşteptată decizia CCR cu toate că se creează un vid de 4-5 zile între terminarea mandatului actualului CSM, în condiţiile în care CCR va dezbate pe 19 ianuarie contestaţia împotriva hotărârii Senatului prin care a fost validată lista magistraţilor aleşi membri ai Consiliului.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Doina Stanciu, a declarat cu acel prilej că ar trebui văzut dacă există temei legal pentru amânarea alegerii preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM.

Tot atunci, Băsescu a atras atenţia CSM că este necesară discutarea şi a situaţiei mandatelor incomplete ale unora dintre membrii Consiliului, care trebuie continuate încă şase luni, ‘pentru că practic asta înseamnă că va exista un CSM care este într-un continuu proces de alegeri’.

Şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis joi, către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi CSM solicitarea de amânare a şedinţei de constituire a Consiliului.

Ministerul a menţionat că solicitarea lui Predoiu se întemeiază pe argumente ce decurg din economia prevederilor Legii 317/2004, din care rezultă că legiuitorul a conceput o perioadă de maxim 30 de zile în vederea organizării CSM, termenul calculându-se de la data publicării în Monitorul Oficial hotărârii Senatului de validare şi alegere a membrilor Consiliului.

În şedinţa de bilanţ de miercuri, membrii CSM au discutat cu ministrul Predoiu şi despre blocarea activităţii instituţiei prin neconstituirea noului Consiliu şi despre o eventuală decizie a Curţii Constituţionale de invalidare a listei noilor membri. Ei au susţinut că o astfel de situaţie ar duce la blocarea activităţii aparatului tehnic al Consiliului întrucât şeful instituţiei este ordonatorul de credit, iar în cazul unor cereri ale procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a unor magistraţi nu ar mai avea cine să dea încuviinţarea.
Şeful instanţei supreme a spus că dispoziţia legală care obligă la derularea unor reguli procedurale a acestei şedinţe sunt prevăzute în textul articolului 22 din Legea 317 şi că pentru orice solicitare trebuie găsite instrumente legale.
Alţi membri au atras atenţia că actualul Consiliu îşi încetează de drept mandatul de şase ani care expiră în 12 ianuarie.
Judecătorul Anton Pandrea a pus în discuţie cine va organiza alegerile dacă Curtea Constituţională s-ar pronunţa în sensul că vor trebui noi alegeri, în totalitatea lor.
Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede că în termen de 15 zile de la publicarea hotărârilor Senatului privind validarea şi alegerea membrilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie convoacă membrii CSM în şedinţa de constituire, în cadrul căreia vor fi stabilite atribuţiile şi responsabilităţile membrilor permanenţi.

În 2 noiembrie, CSM anunţa rezultatele alegerilor pentru viitorii membri ai CSM: din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost aleşi Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron; din partea curţilor de apel – Dan Lupaşcu de la Curtea de Apel Bucureşti, Alexandru Şerban de la Curtea de Apel Braşov, şi Horaţius Dumbravă, de la Curtea de Apel Târgu Mureş; din partea tribunalelor – Adrian Toni Neacşu, de la Tribunalul Vrancea; din partea judecătoriilor – Marius Tudose Badea, de la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, şi Cristi Danileţ, de la Judecătoria Oradea; din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel – procurorul George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti; din partea parchetelor de pe lângă tribunale – Oana Schmidt Hăineală, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov; iar din partea parchetelor de pe lângă judecătorii – Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Cele mai citite

Guvernul are nou proces la Curtea de arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 milioane de euro

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...
Ultima oră
Pe aceeași temă