9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi dovezi că a existat viaţă pe Marte

Noi dovezi că a existat viaţă pe Marte

Uriaşe mega-tsunami petrecute pe vechiul Marte ar putea fi dovada faptului că planeta roşie a fost cândva acoperită cu oceane vaste care găzduiau viaţa extraterestră, scrie The Independent.

Cercetătorii spun că pe malurile care ar putea descoperite s-ar putea găsi urme ale vieţii microbiene care se crede că a existat cândva pe suprafaţa planetei. Savanţii s-au străduit de-a lungul timpului să delimiteze malurile create de ipotetica mare care ar fi acoperit planeta cu miliarde de ani în urmă. Dar un nou studiu sugerează că ţărmurile au fost formate de două impacturi de meteoriţi uriaşi care au generat valuri uriaşe pe care le-au trimis de-a lungul planetei. Se crede că respectivele tsunami ar fi avut până la 120 de metri înălţime.

Când meteoriţii au lovit planeta, au făcut rupturi uriaşe în suprafaţa acesteia şi au lăsat depozite de-a lungul câmpiilor de nord. Acele sedimente pot fi folosite pentru a afla unde erau malurile uriaşelor oceane care acopereau cândva planeta.

Dr. Alexis Rodriguez, de la Institutul de Ştiinţe Planetare din Tucson, USA, a spus că pentru mai mult de un sfert de secol s-a crezut că ipoteza existenţei unor vaste oceane pe Marte în urmă cu 3-4 miliarde de ani în urmă era greşită pentru că oamenii de ştiinţă nu reuşeau să identifice malurile. Acum, noile descoperiri au oferit o soluţie la această problemă: depozitele lăsate de tsunami, distribuite pe o largă gamă de nivele, ar putea caracteriza ţărmurile unor oceane marţiene străvechi.

Între cele două impacturi, Marte a trecut printr-o perioadă de răcire a climei, când apa lichidă s-a transformat în gheaţă. Al doilea tsunami a format lobi rotunzi de gheaţă a căror structură sugerează că vechul ocean era sărat.

Co-autorul acestui studiu, dr.Alberto Fairen, de la Centrul de Astrobiologie din Madrid, Spania, spune că dacă-ţi imaginezi Marile Lacuri într-o iarnă deosebit de rece şi lungă, imaginea asta ar putea fi foarte apropiată de modul în care arătau mările şi oceanele de pe vechiul Marte.

Lobii din gheaţă generaţi de tsunami ar fi locul ideal în care ar trebui căutate semnăturile vieţii microbiene de pe Marte.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă