15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialNicolas Sarkozy îşi doreşte "o viaţă nouă"

Nicolas Sarkozy îşi doreşte “o viaţă nouă”

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a avut joi o intervenţie în faţa unor bancheri, la New York, la o conferinţă privată, vorbindu-le acestora despre criza europeană, dar mai ales despre dorinţa sa de a avea “o viaţă nouă”, la cinci luni după ce a părăsit Palatul Elysée, transmite AFP, potrivit Mediafax.

“Îmi doresc acum o nouă viaţă, dar nu numai pentru a susţine conferinţe (…)”, a declarat fostul preşedinte francez, potrivit unor fragmente publicate de site-ul newyorkez de informaţii French Morning.

Exprimându-se în engleză la începutul discursului său, care, după cum a subliniat, a fost primul de la plecarea sa de la Elysée, Nicolas Sarkozy, în vârstă de 57 de ani, s-a prezentat drept “un tânăr pensionar. Tânăr – poate, pensionar – cu siguranţă. Nu am muncit de cinci luni, nu am avut o vacanţă atât de lungă niciodată în viaţa mea şi cel mai grav este că sunt fericit în această situaţie”, a adăugat el.

Totodată, Sarkozy a evocat criza din Europa, afirmând că “abia peste doi ani vor fi întrunite condiţiile ieşirii din criză”.

“Este o situaţie complexă, dar Europa nu se va sparge, iar euro nu va dispărea”, a mai spus fostul preşedinte.

Punând Europa într-un context istoric, el a afirmat că “dacă nu ar exista Uniunea Europeană, ar fi război. Germania şi Franţa nu au altă cale decât să se apropie, dacă Germania şi Franţa nu se vor apropia, se vor confrunta”, a subliniat acesta.

La solicitarea AFP, persoane din anturajul fostului preşedinte au refuzat să facă orice comentariu pe marginea discursului său.

“Era destul de relaxat (…)”, a afirmat Jean-Michel Raynaud, unul dintre bancherii invitaţi. “A plasat criza europeană într-un context istoric pe care uneori finanţiştii îl uită şi, de asemenea, a vorbit despre ţările emergente”, a declarat un alt participant, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Sarkozy, care a ales să stea departe de viaţa publică de cinci luni, a avut o intervenţie, cu ocazia unei conferinţe private, închisă pentru presă, organizată pe o perioadă de trei zile de banca de investiţii braziliană BTG Pactual, la Waldorf Astoria, un hotel luxos din Manhattan. El a vorbit circa 50 de minute în faţa a aproximativ 400 de bancheri.

O intervenţie de acest tip este în general foarte bine plătită.

În “circuitul” conferinţelor internaţionale private, unii foşti preşedinţi sau şefi de guvern sunt plătiţi cu zeci de mii de dolari pentru o intervenţie, sau chiar mai mult. Unul dintre cei mai bine plătiţi, fostul premier britanic Tony Blair, ar câştiga până la 250.000 de lire sterline (circa 300.000 de euro) pentru o luare de cuvânt.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă