21.1 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecialNicolae Matei, eliberat din arest după cinci luni

Nicolae Matei, eliberat din arest după cinci luni

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, a fost eliberat din închisoare, ieri, sub control judiciar. Decizia a fost luată de magistraţii Curţii de Apel. Aceştia s-au pronunţat în recursul depus de avocaţii primarului la decizia Tribunalului de zilele trecute, care nu admisese eliberarea. Decizia Curţii de Apel este irevocabilă.

Nicolae Matei a fost arestat pe 15 noiembrie 2012, fiind acuzat de dare de mită. Procesul a început pe data de 10 decembrie. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic.

În schimb, la 18 octombrie 2012 edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012. ”Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, a arătat DNA.

Decizia, la scurt timp după mărturia denunţătorului

Decizia de eliberare vine la la nici o săptămână după ce denunţătorul din acest caz, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Valentin Burlacu, a depus mărturie în dosar. ”Mi-a spus că a aflat că sunt supărat pe el şi ca să fim prieteni pe viitor mi-a scris pe un bileţel să-i dau numărul de telefon şi copie după buletinul unei persoane de încredere pentru un teren. I-am spus că nu mă pretez la aşa ceva, am luat biletul şi l-am băgat în tocătorul de hârtie”, a povestit Valentin Burlacu în faţa instanţei. Ultima întâlnire dintre ei a avut loc pe 8 noiembrie 2012, când Burlacu l-a vizitat pe primarul din Năvodari la îndemnul anchetatorilor DNA. „L-am rugat să-şi ia jucăriile înapoi, referindu-mă la terenuri, pentru că dacă nu mai eram şef al IPJ Constanţa nu îl mai puteam ajuta. De asemenea, m-am arătat speriat de posibilitatea de a fi anchetat pentru luare de mită. El a refuzat, întrebându-mă despre ce jucării este vorba şi dacă este o înscenare, dându-i asigurări că nu este vorba de aşa ceva. Pe data de 15 noiembrie Nicolae Matei a fost reţinut de DNA”, a povestit fostul şef al Poliţiei Constanţa.

Iadul pe pământ

Nicolae Matei a descris, la finele anului trecut, condiţiile de detenţie. ”Am fost ţinut în aceeaşi boxă şi legat de mâini cu acel criminal care a violat şi a omorât o prostituată în pădurea Floreasca dându-i cu ciocanul în cap. Când m-au adus de la Bucureşti la Constanţa, încătuşat, jumătate din drum am mers cu turela deschisă, deşi afară ningea şi era ger groaznic. Plimbat dintr-un arest în altul, am trecut prin situaţii inimaginabile, în celule la subsol, unde nu se închidea geamul, fiind nevoit să-mi pun propriul prosop să nu intre zăpadă în patul de fier şi fără lenjerie, având doar lucrurile cu care m-au luat de pe stradă, familiei fiindu-i permis să-mi aducă ceva abia după trei zile. În celulă, şobolanii altoiţi din canalizare prin WC-ul turcesc intrau să caute mâncare, iar de muşcăturile ploşniţelor nu poţi scăpa noaptea în somn. Deşi fiind sub tratament pentru pancreas, am fost anchetat şi până la ora 3 în noapte de la 10 dimineaţa”, a spus el.

Acuzaţii grave

Din arest, Matei a adus şi acu­zaţii grave persoanelor care l-au dorit în închisoare, fără să le nominalizeze. ”Deja grupul de interese care vrea musai să pună mâna pe oraşul Năvodari îşi are oamenii pregătiţi. Complicii în public îmi plâng situaţia, iar în realitate îmi cântă prohodul şi pregătesc înlocuitori slugarnici. Vor să construiască centrul de deşeuri industriale periculoase, vor să mute graniţa dintre Năvodari şi Mamaia, să acapareze o bună parte de litoral, vor ei tabăra de copii, vor ca la marginea oraşului spre Sibioara să ia terenul oraşului pentru o mare carieră de piatră care să distrugă străzile şi să crape casele în drumul camioanelor-gigant spre port. Vor portul Midia şi Năvodariul să rămână cu trei la sută din acţiuni, vor să controleze toate proiectele europene în valoare de peste 50 de milioane euro, la care eu şi echipa mea am muncit 4 ani. Şi mă refer aici la cantina socială, la centrul de afaceri, la drumul pe patru benzi între Năvodari şi Mamaia, la centrul de agrement Aqualand, la drumul pe patru benzi între Năvodari şi Ovidiu, la promenada de pe malul mării, la ecologizarea lacului Taşaul şi un nou parc în Năvodari”, a spus primarul, tot la finele anului trecut, din arest.

Poate reveni la primărie

Nicolae Matei a fost suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului de Constanţa. Ordinul respectiv prevede că suspendarea durează până la data la care este pus în libertate. Cu alte cuvinte, Matei poate reveni, începând de astăzi, în scaunul de primar. Probleme vor apărea dacă va fi condamnat definitiv. În acest caz, Prefectura Constanţa va sesiza MAI şi va fi nevoită să organizeze alegeri.

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO Mircea Geoană și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale. „Oamenii așteaptă o schimbare”

Mircea Geoană și-a anunțat oficial, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024, în calitate de independent, la doar o zi după încheierea mandatului său...

România, pe primul loc în Uniunea Europeană pentru creșterea salariului minim, conform datelor Eurostat

Cele mai recente date Eurostat arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata medie anuală de...

Creșterea încasărilor din impozitul pe profit, susținută majoritar de noile taxe pe marile companii și bănci

În prima jumătate a anului 2024, creșterea încasărilor din impozitul pe profit a atins 2,8 miliarde lei, însă 2,5 miliarde lei din această sumă...
Ultima oră
Pe aceeași temă