11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNicolae Maniu, ambasador al Culturii Române în Germania

Nicolae Maniu, ambasador al Culturii Române în Germania

Pictorul Nicolae Maniu, unul dintre cei mai bine vânduți pictori români, originar din Turda (jud. Cluj) şi cetăţean german, va primi titlul de „Ambasador al Culturii Române în Germania” în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane, organizat între 2 și 4 octombrie, la Cluj-Napoca.

Ceremonia de decernare va avea loc duminică, 4 octombrie, în Piața Unirii, în zona Lounge VIP. Momentul va fi continuat cu cocktail, în cadrul căruia va concerta trupa David & The Six Martini Band. Titlul de „Ambasador al Culturii Române în Germania” este acordat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT), pentru a-i recunoaște meritele pictorului român în perioada petrecută în Germania, între 1983 și 1993, potrivit ClujToday.ro. 

„A fost, poate, cea mai prolifică perioadă de creaţie a Maestrului, atunci s-a lansat ca artist internaţional. Trebuie subliniat nu numai că este cel mai cunoscut pictor român în Germania, dar şi-a adus şi o considerabilă contribuţie la cultura și patrimoniul german, prin lucrări de valoare, care se găsesc la Muzeul Albrecht Dürer din Nürenberg, la societatea Volkswagen din Wolfsburg și la Manheimer, cea mai mare sSocietate de Asigurări din Germania”, a declarat Florin Bugnar, organizator şi director general al Festivalului Economiei Germane.

„Festivalul de Toamnă al Economiei Germane conţine şi anul acesta, ca la fiecare ediţie, şi o componentă culturală consistentă. Şi ce alt artist poate sa reprezinte mai bine cultura germano-română mai bine decât pictorul Nicolae Maniu? El este cel mai important și activ pictor de origine română în Germania şi este o onoare pentru noi să îi înmânăm acest titlu”, a subliniat Ludger Tholl, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT). Pictorul Nicolae Maniu s-a născut în 1944, la Turda, județul Cluj. Pictorul român este absolvent al Liceului de Artă (1963) și al Institului de Artă ”Ion Andreescu”, secția Sculptură (1969), din Cluj-Napoca. În 1983, Nicolae Maniu s-a stabilit la Köln, în Germania, iar din 1993 s-a mutat la Paris, în Franța. Lucrări ale lui Nicolae Maniu, considerat unul dintre cei mai bine vânduți pictori români, se găsesc în muzee și colecții particulare din România, Germania, Franța, Elveția, Italia și Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă