11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Absolventii care nu primesc prima

Pentru a va edifica asupra problemei referitoare la categoriile de absolventi care nu beneficiaza de prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata este bine sa consultati Ordonanta de Guvern nr. 144 publicata in M.O. nr. 969 din 1.11.2005, care precizeaza, printre altele, care sunt categoriile de absolventi ce nu se incadreaza in lege. Ca atare, nu beneficiaza de acea suma cei care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu; absolventii care se incadreaza la angajatorii cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii doi ani; absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant; absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca; absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45, alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a) din actul normativ amintit mai sus.

Cursuri de formare profesionala pentru judecatori

In conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, precum si procedura de numire in functiile de judecator si procuror, fara concurs, publicat in M.O. nr. 230 din 14.03.2006, dupa numirea in functia de judecator sau de procuror persoanele prevazute la art. 24 si la art. 29 alin. (3) sunt obligate sa urmeze, pe o perioada de sase luni, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii. Cursul va cuprinde in mod obligatoriu si elemente de drept comunitar. La finalizarea cursului persoanele respective vor sustine un examen pentru verificarea cunostintelor. Examenul va consta in verificarea cunostintelor teoretice si practice prin probe scrise si orale. Tematica si bibliografia pentru disciplinele care fac obiectul examenului se elaboreaza de catre Institutul National al Magistraturii si se aproba de catre Consiliul Superior al Magistraturii cu cel putin 30 de zile inainte de data examenului.

Concediul fara plata nelimitat

In conformitate cu Regulamentul privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din Ministerul Justitiei, publicat in M.O. nr. 1025 din 28.11.2005, personalul de specialitate juridica are dreptul la concediu fara plata, nelimitat, in urmatoarele situatii: pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, pe perioada indicata in certi-ficatul medical; pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate – fiu, fiica, sora, frate, parinte – pe timpul cat aceasta se afla la tratament in strainatate, cu avizul Ministerului Sanatatii. Durata concediilor fara plata nu constituie vechime in functia de personal de specialitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă