24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialNăvodari atrage fonduri europene cât bugetul oraşului pe patru ani

Năvodari atrage fonduri europene cât bugetul oraşului pe patru ani

Localitatea are proiecte în valoare de circa 50 de milioane euro, în condiţiile în care bugetul oraşului este de 13,3 milioane pe an.

Primăria Năvodari are în derulare mai multe proiecte europene care vor schimba faţa localităţii, dar şi a litoralului.

Unul dintre cele mai importante proiecte se referă la lărgirea drumului de acces dintre staţiunea Mamaia şi Năvodari. Proiectul se află la minister, la semnat, lucru care nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni. Valoarea sa este de 14 milioane euro. Investiţia este deosebit de importantă şi va duce la o creştere a atractivităţii pentru întreaga zonă a litoralului. Mai există un proiect care prevede legarea oraşului Năvodari de Ovidiu tot printr-o şosea de patru benzi. Deşi este mai puţin avansat decât primul, se va realiza, este optimist primarul Nicolae Matei. Valoarea sa este de 43 milioane lei, deci aproximativ zece milioane euro.

O nouă zonă de promenadă

Un alt proiect se referă la reabilitarea falezei, pe o porţiune de aproape 6 kilometri, şi la creearea unei zone de promenadă. Este vorba atât de refacerea insfrastructurii, cât şi de înfrumuseţarea zonei. Va fi refăcut luminatul ambiental, vor fi montate bănci, etc. Este, de asemenea, o iniţiativă menită să transforme – sau să definitiveze – transformarea oraşului Năvodari într-o staţiune turistică. Costul total comunicat de primar: 12 milioane euro. Şi acest proiect se află într-un stadiu avansat.

Centru de afaceri

La mijlocul lunii septembrie, primarul din Năvodari a semnat şi contractul de finanţare pentru realizarea unui Centru de Afaceri. Este vorba despre o clădire de 16.000 mp care va adăposti birouri, spaţii administrative şi săli de conferinţe. “Implementarea lui este prioritară pentru un oraş ca Năvodariul, aflat în plină dezvoltare economică şi turistică. Centrul de afaceri va fi amplasat în Tabăra de Copii şi este obiectivul strict al Primăriei Năvodari, o investiţie care se ridică la valoarea de 28,9 milioane lei. Sunt convins că proiectul va fi un reper important pentru toţi oamenii de afaceri din zonă, dar şi din întreaga ţară, cunoscut fiind faptul că litoralul atrage investiţii de sute de milioane de euro şi acest fapt este important pentru noi ca buget local. Am semnat contractul de finanţare pentru acest proiect, iar acum urmează organizarea procedurilor de licitaţie în vederea atribuirii lucrării”, a declarat Nicolae Matei.

Proiecte sociale

Primăria Năvodari are în derulare şi un proiect care prevede construirea unei cantine sociale. “Licitaţia s-a ţinut, urmează desemnarea constructorului. Investiţia este de un milion de euro”, a declarat Nicolae Matei. De asemenea, un dosar care va fi trimis curând spre aprobare în Bucureşti prevede realizarea unui Aqua Land în Năvodari, cu o valoare estimată la 27,6 milioane lei. Primăria Năvodari mai are în vedere ecologizarea malului lacului Taşaul, cu fonduri europene, precum şi realizarea unei piste de biciclete. Autorităţile locale au bifat deja realizarea unui parc, în valoare de 1,2 milioane lei.

Dacă până acum dosarele au înaintat destul de greoi, acum, după ce USL a ajuns  la guvernare, primarul, membru PSD, speră ca avizele să fie date cel puţin în termenele legale.   

Cele mai citite

S-a inaugurat primul scaner cu raze X pentru combaterea activităților ilicite, în biroul de frontieră Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele...

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă