16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialNavigație dificilă pe Dunăre

Navigație dificilă pe Dunăre

Debitul va înregistra în următoarele zile o nouă scădere, la 2.200 mc/s, acesta fiind cel mai scăzut din ultimele luni.

Cu toate că a trecut perioada zilelor caniculare, nivelul Dunării este în continuare la un nivel scăzut, care le creează probleme navigatorilor, pentru că pe sectorul fluvial nu este asigurată adâncimea de 2,5 metri. Potrivit Autorității Navale Române (ANR) Constanța, „seceta prelungită din această perioadă a avut ca efect scăderi accentuate ale cotelor apelor Dunării, fapt ce a determinat desfăşurarea cu dificultate a navigaţiei pe anumite sectoare ale fluviului”.

Zonele critice sunt cele din zona Căpităniei Giurgiu, de la kilometrul 411 la kilometrul 608, unde adâncimile de sunt de 210 – 230 cm. Navigația se desfășoară cu dificultate și pe unele sectoare din zona Căpităniei Drobeta-Turnu Severin, unde adâncimile sunt de 1,9 – 2,3 m. Pe Dunărea Maritimă navigația se desfășoară în condiții bune, fiind asigurate, în zona Galațiului, adâncimi de 7,8 – 9,7 m, peste adâncimea minimă de navigație, de 7,3 m.

Nici o schimbare: nivelul va râmâne la fel de scăzut

Puținele precipitații din ultimele săptămâni nu au influențat debitele râurilor din bazinul hidrologic al Dunării și debitul fluviului este în continuare la nivelul din ultimele 3-4 luni, de aproximativ 2.700 mc/s, sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s. Potrivit prognozei Institutului Național pentru Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), în următoarea săptămână va fi înregistrată o nouă scădere a debitului, la valoarea de 2.200 mc/s, care reprezintă probabil un record, ceea ce va determina ca nivelul Dunării să fie în continuare scăzut pe sectorul Zimnicea – Tulcea, chiar dacă în primele zile va înregistra o ușoară creștere.

„În aval de Porţile de Fier debitele au fost staţionare la Gruia, în creştere pe sectorul Calafat – Isaccea şi în scădere la Tulcea. Debitul la intrarea în ţară – secţiunea Baziaş – va fi în scădere în primele cinci zile până la valoarea de 2.200 mc/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele zile ale intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Zimnicea – Tulcea”, se spune în prog­noza INHGA.

Potrivit datelor Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), în următoarele două zile cotele vor fi în creștere cu 1-2 cm la Giurgiu și cu de la 2 la 15 cm pe sectoarele Cernavodă și Brăila, dar aceste creșteri nu vor schimba semnificativ și nivelul apelor fluviului. La Galați, nivelul Dunării era ieri de 80 cm, cu 9 cm mai mare decât în urmă cu o săptămână.

Este sub cotele de 90-100 cm înregistrate în ultimele luni. Potrivit prognozei INHGA, pe sectorul Galați, debitul Dunării va înregistra ușoare creșteri până sâmbătă, când va fi de 3.230 mc/s, după care va fi în scădere, către valoarea de 3.000 mc/s. Hidrologii estimează că în următoarea săptămână, la Galați, nivelul Dunării va oscila în jurul valorii de 80 cm, la sfârșitul intervalului scăzând la 77 cm. 

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă