17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecial„Naufragiul Europei“

„Naufragiul Europei“

Fotografiile trupului fără viaţă ale unui copil de 3-4 ani, eşuat pe o plajă turcă după un naufragiu care a costat viaţa a 12 refugiaţi sirieni a şocat Europa şi a făcut înconjurul lumii.

Copilul mort din fotografii-şoc ce au făcut turul lumii se numea Aylan Kurdi, un micuţ sirian înecat adus de valuri pe o plajă din Bodrum, Turcia, devenit simbolul tragediei imigraţiei spre Europa. Media turcă a relatat că Aylan Kurdi era originar din localitatea siriană Kobane, de la frontiera turcă, vizat acum câteva luni de lupte violente între jihadiştii Statului Islamic şi combatanţii kurzi.

El se afla la bordul unei din cele două ambarcaţiuni care au naufragiat în noaptea de marţi spre miercuri şi care transportau 23 persoane. Ele au părăsit separat regiunea Akyarlar, peninsula Bodrun cu destinaţia insula Kos, în Grecia. Marea a adus la mal unele trupuri pe o plajă turcă şi undeva, singur, pe cel al micuţului cu tricou roşu şi şort albastru care va rămâne simbolului acestui aflux migratoriu fără precedent, pe care  mulţi se fac că nu îl văd. Până acum. Fotografia acestui băieţel este mărturie a ceea ce se petrece – o parte a Orientului Mijlociu se prăbuşeşte la porţile Europei. The Independent caracteriza fotografiile „Copilului cuiva” „o şocantă şi teribilă realitate a crizei refugiaţilor în Europa”, iar Guardian preciza că fotografiile şocante au marcat o schimbare în Marea Britanie.

Exodul abia începe

Cu zecile de mii, în fiecare lună, în fiecare săptămână, sirieni, irakieni dar şi afgani şi alte naţionalităţi fug. Unii de război, unii de persecuţii politice, unii de mizerie. Ei nu au aceleaşi drepturi, autorităţile statelor UE fiind dezbinate în ce priveşte condiţiile primirii imigranţilor în ţările europene.

Amploarea dramei umane a crizei imigraţiei a fost din nou subliniată după publicarea fotografiilor care au determinat reacţii în media şi al responsabililor politici. La Elysee a fost anunţată joi după-amiază o reuniune a „tuturor miniştrilor miniştrilor implicaţi” pentru „examinarea situaţiei europene şi naţionale” a crizei imigraţiei.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a avertizat contra unei divizări a UE între est şi vest în ce priveşte primirea refugiaţilor, chiar înaintea primirii la Bruxelles a premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară a devenit o placă turnantă pentu imigranţi. În faţa ambasadorilor ţărilor membre UE, joi dimineaţa, Tusk a precizat: „Unele state membre nu se gândesc decât la îndiguirea valului de refugiaţi, ceea ce este simbolizat de gardul controversat ridicat de Ungaria, în timp ce altele vor mai multă solidaritate apărând (…) ceea ce numim cotele obligatorii” de repartizare a refugiaţilor între cele 28 state ale Uniunii.

Riscul divizării UE

Tusk a pledat pentru găsirea „unui denominator comun, mai ambiţios” în timp ce Germania nu şi-a reţinut cuvintele contra unor state din Europa de Est care refuză să primească refugiaţi prin acest sistem.

Viktor Orban a fost primit joi la Bruxelles de preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz şi de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Din punct de vedere al Comisiei, acţiunile de control efectuate de Ungaria la frontiera comună exterioară a UE sunt legitime. În schimb, Comisia nu crede că garduri de securitate ca cel ridicat la frontiera ungaro-sârbă „trimit un bun mesaj şi zidurile nu vor fi o soluţie la problemă” dar se estimează că Ungaria area „dreptul să-şi protejeze frontiera”

Haos în gara Keleti

La Budapesta, principala gară a capitalei ungare, unde sute de imigranţi au fost evacuaţi marţi, a fost redeschisă ieri. Imediat a fost luată cu asalt de numeroşii imigranţi care s-au îndreptat spre un tren aflat în gară, într-un haos total şi în absenţa poliţiei bătându-se să urce în vagoane.

Dar, un anunţ la difuzoare a anunţat că nici un tren internaţional nu va părăsi gara Keleti „pentru o perioadă nedeterminată”. Căile Ferate maghiare au precizat într-un comunicat că „în interesul securităţii tarnsporturilor feroviare, compania a decis ca legăturile directe între Budapesta şi Europa occidentală să fie întrerupte până la un nou ordin”.

Ungaria a devenit o placă turnantă a imigranţilor şi 50.000 au intrat în ţară în luna august, în speranţa că îşi vor continua drumul spre Germania şi alte state din Europa occidentală. Luni, autorităţile au permis ca mii de imigranţi să urce în trenuri cu destinaţia Austria şi Germania dar a doua zi, cei fără viză pentru ţările UE au fost împiedicate să plece. Circa 2.000 de bărbaţi, femei şi copii au rămas blocaţi într-o „zonă de tranzit” în găra Keleti, o tabără subterană de refugiaţi unde mii de persoane sunt găzduite în condiţii precare şi depind de ajutoarele voluntarilor maghiari.  

Fotografia micuţului Aylan Kurdi a fost retweetee de milioane de ori şi a făcut înconjurul lumii producând un şoc, mesajele pe reţelele sociale  subliniind „umanitatea naufragiată”.

Cele mai citite

Pericol de inundații în județele Neamț și Iași! Hidrologii au instituit codul portocaliu

Hidrologii au instituit un cod portocaliu de inundaţii, valabil până la ora 23:00 pe râuri mici din judeţele Neamţ şi Iaşi. Potrivit Institutului Naţional de...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...
Ultima oră
Pe aceeași temă