11.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021

NATO e cu ochii-n patru în Kosovo. Tensiuni pe frontiera de nord cu Serbia

Patrulările în Kosovo ale forţei Alianţei Nord-Atlantice s-au intensificat, după o escaladare a tensiunilor în nordul teritoriului la frontiera cu Serbia, care a trimis blindate în apropiere de fosta sa provincie, relatează France Presse.

Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană în frunte, a lansat un apel la „dezescaladare” și la „dialog” în faţa acestei noi crize între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată autoproclamata independență în 2008 a acestui teritoriu locuit de o majoritate de etnici albanezi.

Relaţiile deja dificile între cei doi vecini s-au complicat şi mai mult cu o săptămână în urmă, când guvernul kosovar a trimis unităţi speciale de poliţie în nord, o regiune populată de o majoritate de etnici sârbi care nu recunosc puterea de la Pristina.

Acuzând Pristina de „provocare”, Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Potrivit unui corespondent AFP în zonă, Serbia a desfăşurat luni patru vehicule blindate la 2 km de un post de frontieră, în timp ce avioanele sale de vânătoare au survolat o zonă din apropierea graniţei, pentru prima oară după războiul sângeros între forţele sârbe şi separatiştii albanezi (1998-1999).

Luni, situaţia la frontiera dintre Serbia şi Kosovo era calmă, în pofida acestor mişcări militare, notează AFP.

Unităţi speciale kosovare au fost desfăşurate pentru a superviza decizia Pristinei de a constrânge vehiculele sârbe să afişeze numere de înmatriculare kosovare temporare la intrarea în Kosovo. Pristina invocă o măsură de „reciprocitate”, vehiculele înmatriculate „Republica Kosovo” – nerecunoscute de către Belgrad – sunt obligate de ani de zile să afișeze plăcuţe de înmatriculare sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Furioşi, sute de sârbi protestează în fiecare zi, blocând cu camioane drumurile care duc spre cele două puncte de trecere a frontierei în nord, Jarinje şi Brnjak.

Două birouri de înmatriculare a vehiculelor kosovare au fost vizate de atacuri în weekend, iar premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că vrea să „provoace un conflict”.

Din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a pus capăt conflictului, Kosovo se află sub protecţia internaţională a KFOR.

Această forţă a NATO a anunţat luni, într-un comunicat, că „a crescut numărul şi durata patrulărilor sale de rutină de-a lungul Kosovo, inclusiv în nord”, reamintind că misiunea sa este de a asigura securitatea şi libertatea de mişcare.

De mai multe zile, elicopterele KFOR survolează cu regularitate regiunea de frontieră.

Premierul albanez Edi Rama, aflat în vizită în Kosovo, a calificat acţiunile Belgradului drept „manevre militare teatrale”, declarându-se convins că „dialogul este singura soluţie”.

În timp ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată săptămâna aceasta în Balcani, Bruxelles-ul a invitat luni părţile la dialog.

„Este important ca părţile se se aşeze împreună, să pună capăt escaladării verbale în regiune şi să găsească rapid o soluţie”, a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei.

„ O mulţime de activităţi diplomatice sunt în curs de desfăşurare atât la Bruxelles, cât şi pe teren”, a completat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, exprimându-şi speranța într-o întâlnire a negociatorilor de ambele părţi în curând la Bruxelles.

Ultima oră
Pe aceeași temă