16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialNATO contra strategiei mediatice a Rusiei

NATO contra strategiei mediatice a Rusiei

Surse NATO au precizat că organizaţia transatlantică are în vedere să ajute Occidentul să câştige războiul informaţiei cu Rusia, după anunţarea de către Kremlin a proiectelor pentru expansiunea internaţionaă a media de stat. Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat grav după anexarea Crimeii anul trecut şi guvernele europene sunt îngrijorate că media susţinută de Kremlin ar putea provoca tulburări şi în alte comunităţi ruse.

Centrul StratCom din Riga este primul centru al NATO dedicat războiului informaţiei şi un număr de ţări membre ale UE au evocat posibilitatea de a crea propriile canale de televiziune în limba rusă. Aceste iniţiative au agasat Moscova şi luni, ministrul adjunct de Externe, Alexei Meşkov declara pentru agenţia TASS că ruşii respectă libertatea de expresie şi s-a declarat sceptic în ce priveşte eforturile de „contrapropagandă” a vecinilor Rusiei.

Analiştii care lucrează pentru un centru de cercetare al NATO, situat într-o clădire ascunsă în spatele ministerului Apărării din Riga, petrec ore întregi în faţa ecranelor pentru a urmări televiziunea rusă. Spre deosebire de compatrioţii lor, ei au intenţii mai calculate. Cu o insurecţie persistentă în estul Ucrainei şi preocupările că Rusia caută şă-şi extindă influenţa în alte ţări europene, ei doresc să ştie cum foloseşte Kremlinul canalele sale tv pentru răspândirea politicilor  guvernului pentru a-şi atinge obiectivele militare. Un expert NATO  în comunicaţii strategice (StratCom) a declarat că Alianţa a înţeles că ceea ce vedem că se petrece în Ucraina şi ceea ce Rusia este pe cale să facă nu a fost analizat îndeaproape. „Este vorba despre expansiunea media ruse în străinătate şi de a menţine comunităţile rusofone sub o aceeaşi umbrelă politică de fiecare dată când se doreşte – din raţiuni politice sau militare – declanşarea sentimentelor mai bune în aceste societăţi”.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat după ce Moscova a anexat Crimeea în martie trecut şi guvernele europene sunt îngrijorate că media susţinută de Kremlin poate aţâţa tulburări în alte comunităţi rusofone, cum s-a petrecut în Ucraina. Preocupările sunt în mod special mai mari în ţări ca Letonia, unde 37% din populaţie vorbeşte rusa. În acelaşi timp, guvernele au dificultăţi în a face faţă hidrei de pe internet unde pe reţelele sociale grupările extremiste ca Statul Islamic îşi activează propaganda şi folosesc piratarea pentru a-şi difuza mesajele şi a recruta combatanţi.

Moscova schimbă „Vocea Rusiei“

Matthew Bryza, fost diplomat american care lucrează acum la Centrul internaţional cu baza în Estonia, arată că „în această epocă  putem spune că războiul informaţiei este mult mai important decât operaţiunile militare reale”. „Dacă cineva alege să recurgă la forţă, este decisiv şi ar putea pune capăt vieţii voastre. Dar în termeni de eforturi strategice globale… spaţiul informaţiilor este adevăratul câmp de luptă”, a mai precizat Bryza, subliniind că în timp ce Rusia aderă la un plan strategic  de decenii, şi alţi adversari ai NATO sunt în măsură să se sprijine pe religie sau o ideologie coerentă pentru a câştiga inimi şi spirite, liderii occidentali au luptat cu o lipsă de finanţare, de voinţă politică şi de clivaje ideologice. Acum, se pare că guvernele s-au trezit în faţa noilor sfidări.

Pentru Janis Karklins, directorul  Centrului NATO StratCom, prima etapă este înţelegerea publicului-ţintă. Primul raport, intitulat „analiza campaniei de informare a Rusiei în Ucraina” a fost publicat la finele anului trecut şi conchide că media rusă promovează politica externă a Kremlinului şi foloseşte poveşti istorice şi nostalgice pentru atragerea comunităţilor de ruşi. Recent, Kremlinul a dezvăluit înlocuirea serviciului internaţional guvernamental de radiodifuziune, Vocea Rusiei de un nou site web şi serviciu radio,  Sputnik News, care diferă de predecesorul său prin dimensiune – conţinutul noului serviciu de propagandă media va fi emis în 130 de oraşe din 34 de ţări din lume.

Potrivit lui Karklins, diplomaţi, experţi în afaceri publice, psihologi şi antropologi sociali vor studia în acest an şi metodele folosite de Statul Islamic pentru recrutarea de combatanţi, eficacitatea campaniilor de informare în războiul din Afganistan şi militarizarea mediilor sociale. 

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...
Ultima oră
Pe aceeași temă