15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO a respins un atac masiv în Afganistan

NATO a respins un atac masiv în Afganistan

Forţa NATO din Afganistan a anunţat sâmbãtã cã a respins, în provincia Paktika, aflatã la graniţa cu Pakistanul, cel mai important atac coordonat înregistrat dupã 2009, relateazã AFP, citat de Mediafax.

Atacul, produs vineri, la împlinirea a 10 ani de la declanşarea intervenţiei americane în Afganistan, a vizat mai multe poziţii NATO din districtele Gormal, Sarobi şi Barmal, potrivit ISAF.

Cel puţin 25 de insurgenţi au fost ucişi în urma unor atacuri aeriene şi a unor schimburi de focuri, iar un militar ISAF a fost uşor rãnit în urma exploziei unei maşini-capcanã, la 300 de metri de un post de luptã atacat, a afirmat un purtãtor de cuvânt al forţei NATO.

Provincia Paktika este, alãturi de Khost şi Paktia, unul dintre bastioanele reţelei Haqqani, care are legãturi cu talibanii şi este consideratã de SUA drept cel mai activ grup al insurgenţilor afgani, responsabil pentru mai multe atacuri comise în ultima perioadã, inclusiv cel care a vizat, în septembrie, ambasada americanã de la Kabul.

Reţeaua a fost înfiinţatã de Jalaluddin Haqqani, fost erou al rezistenţei antisovietice în anii 1980, aliat ulterior cu talibanii. Membru al Consiliului suprem al talibanilor, condus de mollahul Mohammad Omar, el i-a predat fiului sãu, Sirajuddin, comandamentul operaţional al reţelei.

La 7 octombrie 2001, la mai puţin de o lunã dupã atentatele din 11 septembrie, aviaţia americanã a început primele bombardamente în Afganistan, dupã ce regimul de la Kabul a refuzat sã-l predea pe liderul al-Qaida, Osama ben Laden.

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă