21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMunca de sclavi pentru combustibilul viitorului

Munca de sclavi pentru combustibilul viitorului

Lider mondial la productia de etanol, Brazilia lauda in fata Europei virtutile acestui "combustibil al viitorului". In spatele biocarburantilor se afla insa sclavia, violenta si profiturile ilicite.

 

Trestia de zahar, din care se extrage bioetanolul, este considerata de presedintele brazilian Lula da Silva planta ce va permite Lumii a Treia sa se ridice din saracie. Aflat la Bruxelles, el a incercat sa convinga Comisia Europeana ca biocarburantii sunt un combustibil sigur, regenerabil si mai economic decat petrolul, care ofera nu doar energie fara poluare, ci si sansa de a construi "o lume prospera, unita si justa". Pe plantatiile de trestie de zahar, viitorul nu este insa nici pe departe roz.
Peste o mie de lucratori in conditii de sclavie au fost eliberati de pe o mare plantatie destinata producerii de bioetanol in statul brazilian Para, din Amazonia. Oamenii taiau trestie de zahar 14 ore pe zi, sub un soare arzator. Salariul de mizerie le era micsorat de retinerile pentru casa si masa, transport si chiar de chiria uneltelor indispensabile precum maceta, manusile si aparatoarele din cauciuc pentru maini si picioare.
In intreaga tara, numarul "noilor sclavi" este estimat la cel putin 50.000. Fenomenul pare greu de eradicat, din cauza complicitatii dintre functionarii locali si marii proprietari de terenuri.
Brazilia produce anual 17 milioane de tone de etanol, iar presedintele Lula da Silva nu pierde ocazia de a-i face publicitate "noului petrol". Chiar si investitorul George Soros cumpara terenuri si rafinarii in Brazilia, noteaza La Stampa.
ONU a dat insa alarma: pe langa sclavie, raspandirea plantatiilor de trestie de zahar se face in detrimentul culturilor de porumb. Ceea ce ar atrage nu prosperitate, ci foamete in tarile sarace care vor sa dea lovitura.

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă