În motivarea emisă de magistrații Curții de Apel București în cazul condamnării lui Dan Voiculescu,se arată faptul că acesta a spălat bani prin metoda împrumutului nereturnat. Această metodă a fost folosită, potrivit judecătorilor CAB, de către unul dintre cei mai cunoscuți gangster american, Meyer Lansky.
"Împrejurarea că inculpatul a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată poate de cel mai cunoscut spălator de bani din toate timpurile, Meyer Lanski, nu este de natură per se să îl transforme în tăinuitor, deoarece pe parcursul săvârșirii acestor acte materiale a urmărit, în permanență, realizarea obiectivelor procesului de spălare a banilor, în scopul optimizării posibilităților de utilizare a bunurilor ilegal obținute în derularea unor viitoare afaceri profitabile. Or, nu toţi criminalii financiari resimt nevoia să creeze scheme elaborate în scopul oferirii unei aparenţe de legitimitate provenienţei fondurilor infracţionale", se arată în motivarea magistraților.
"Or, în cauza de față, deşi inculpatul le-a transmis fiicelor sale cu titlu gratuit o parte din bunurile dobândite prin privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară, le-a interzis, totodată, acestora să dispună de aceste bunuri în timpul vieții fără acordul său", au mai scris judecătorii în motivare.
În motivare se mai arată se mai arată că Dan Voiculescu a urmărit disimularea originii ilicite a "proprietăţilor şi fondurilor murdare", el urmărind să orienteze aceste avantaje, "într-o manieră cât mai discretă", către afaceri profitabile.
De asemena, magistrații mai arată că ICA a fost subevaluată, iar licitația s-a făcut în cașa fel încât firma lui Voiculescu să câștige. Mai mult, judecătorii mai susțin că inculpații din dosarul ICA ar fi acționat la comanda lui Dan Voiculescu.
Citește și: Motivarea instanței în dosarul ICA: Inculpații au acționat la comanda lui Voiculescu
Meyer Lansky (Meyer Suchowljansky, pe numele său real) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri americani din anii '30, cu activităţi legate în special de jocurile de noroc, desfăşurate atât în SUA, cât şi în Cuba şi Anglia. Lansky a avut o influenţă importantă şi în mafia italiană, în special datorită relaţiei cu un important exponent al acesteia – Lucky Luciano. El era supranumit "contabilul mafiei", notează Mediafax.