30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialMotii au votat domol la poalele Apusenilor

Motii au votat domol la poalele Apusenilor

– Cei mai harnici alegatori au fost, ca de obicei, pensionarii.

In fata sectiei de votare incropite intr-o sala de clasa de la scoala generala din Ampoita (judetul Alba), la poalele Muntilor Apuseni, e liniste deplina. Oamenii vin cate doi-trei, dupa care, comisia are cate un sfert de ora, uneori si mai bine, de pace. La cativa metri de intrarea de sectie, pe stalpi si pe o statie de autobuz troneaza afise electorale, indemnand oamenii sa voteze un candidat sau altul.
La Ampoita, din 600 de persoane inscrise pe liste, votasera pana pe la ora 11.00 doar aproximativ 50. "Au venit putini pentru ca acum sunt pe la biserica. Pe la amiaza ne asteptam sa fie mai multa lume", ne spune presedintele sectiei de vot.

 

Operatiunea de vot dureaza putin: doua buletine, o singura stampila, o lupta scurta in cabina cu patratelele in care se afla numele candidatilor, si apoi oamenii pleaca. Unii pleaca agale acasa, altii la biserica, in timp ce unii aleg sa mearga la barul din sat. Cei mai nerabdatori au venit la vot de dimineata, dinainte de sapte si au asteptat cuminti deschiderea sectiei.
Gligor Timar, somer, 51 de ani a venit la vot ca sa fie mai bine. "Am votat ca sa mearga mai spre bine din toate punctele de vedere", spune barbatul. La intrebarea daca a fost informat despre votul uninominal raspunde ca stie ceva, dar tot partidul conteaza mai mult. "Am votat partidul. Ne-am uitat si la candidat dar, dupa mine, partidul conteaza", spune Timar. Impreuna cu acesta a intrat in sectia de vot Dorin Hategan, pensionat pe motiv de boala. "Am votat persoana, in primul rand", afirma Dorin Hategan.

EXASPERARE
In schimb, mos Gherman, si el venit sa voteze, s-a saturat de scandaluri. "Nu stiu ce sa zic. Vad ca se haraie ca canii, dar de ce nu stiu. Ma duc la vot ca sa fie mai bine, sa mearga altfel lucrurile. Fiecare vrea treaba asta, nu? Nici aici nu prea merge treaba bine. Is ticalosi astia care ne conduc", a spus batranul, cu cateva minute inainte de a pune stampila pe buletinul de vot. Le fel ca acestia sunt zeci, sute, mii de oameni care au asteptari foarte mari de la aceste alegeri. Chiar daca unii s-au impacat cu ideea ca politicienii sunt o categorie care nu merita apreciata, vin, totusi la vot, pentru ca sunt convinsi ca o stampila in plus poate schimba ceva. Ca sa ajungi in centrul satului Ampoita trebuie sa mergi aproape cinci kilometri pe un drum recent modernizat, pe o vale cu un pitoresc deosebit. Satul este poarta de intrare in Apuseni dinspre Alba Iulia.

Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Simone Tempestini s-a impus în Raliul Maramureşului

Simone Tempestini, campionul naţional en titre, a câştigat, sâmbătă, Raliul Maramureşului, etapa a treia a Campionatului Naţional de Raliuri. Echipajul Simone Tempestini/Sergiu Itu (Porsche 997...

PRO TV nu va mai transmite partidele din Champions League, Europa League şi Conference League

Drepturile TV pentru difuzarea meciurilor din cupele europene pentru perioada următoare, până în 2027, au fost achiziționate și atribuite pentru piața din România. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă