39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialMoscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000

Moscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000

Rusia a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească aproape 1,2 milioane de euro rudelor celor 18 persoane ucise în bombardarea unui sat cecen, în februarie 2000, transmite Mediafax.

Pentru prima dată în legătură cu conflictul armat din Cecenia, Guvernul rus a recunoscut în acest caz faptul că a existat o încălcare a unui articol fundamental al Convenţiei europene a drepturilor omului, şi anume cel care garantează „dreptul la viaţă”, „atât din cauza recurgerii la forţa letală, cât şi din cauza obligaţiei de a ancheta impusă autorităţilor”, şi-a exprimat CEDO satisfacţia într-un comunicat citat de AFP.

Reclamanţii din acest caz sunt 13 locuitori din satul Aslanbek-Şeripovo. După începerea celui de-al Doilea Război din Cecenia, în 1999, acest sat a fost considerat un loc sigur. „Locuitorii săi au primit asigurarea comandanţilor armatei ruse că nu vor fi efectuate atacuri împotriva (satului), atât timp cât nu va fi prezent vreun combatant armat” pe teritoriul localităţii, potrivit Curţii de la Strasbourg.

„A fost, deci, o surpriză atunci când un atac aerian şi al artileriei armatei ruse a atins satul, în după-amiaza de 17 februarie 2000, omorând 18 rude ale reclamanţilor” şi rănind alte persoane, se arată în document.

În pofida plângerii, un procuror militar a decis în mai 2012 să nu deschidă o anchetă penală. Guvernul rus a anunţat în 2010 că acest caz se afla, în continuare, în stadiul cercetărilor preliminare.

Autorităţile ruse urmează să plătească fiecărui reclamant în parte, cu titlul de despăgubiri morale, sume cuprinse între 40.000 şi 210.000 de euro, în total 1,16 milioane de euro.

Hotărârea, care nu este definitivă, poate fi supusă de către părţi, în termen de trei luni, unei eventuale reexaminări în Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă