20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei: Raportul prezentat miercuri de Comisia Europeana în cadrul MCV este...

Monica Macovei: Raportul prezentat miercuri de Comisia Europeana în cadrul MCV este al doilea raport negativ de cand Victor Ponta este premier.

“USL si Guvernul Ponta au toata responsabilitatea pentru raportul negativ prezentat de Comisia Europeana .Si cel din iulie 2012 , si cel de astazi sunt rapoarte critice si arata regres fata de rapoartele anterioare, iar Victor Ponta poarta raspunderea si trebuie sa si-o asume”, sustine europarlamentarul Monica Macovei.

 

Potrivit lui Macovei “Comisia Europeana ne-a spus astazi clar ca mai multe  recomandari din ultimul raport nu au fost respectate de guvernele Ponta, ceea ce dovedeste iarasi ca Ponta a mintit cand a spus ca a indeplinit toate recomandarile Comisiei. Nu le-a indeplinit”.

 Monica Macovei indica recomandarile  Comisiei Europene pentru clasa politica din Romania:

1.Suspendarea din functie a ministrilor trimisi in judecata, potrivit cerintelor constitutionale.

In acest context, mentinerea in Guvern a ministrului inculpat Relu Fenechiu, propus de Ponta ca ministru si votat de USL desi este trimis in judecata din iunie 2012, este contrara spiritului acestei recomandari, fiind un gest politic in dispretul justitiei si nevoii de incredere publica in Guvern. Nu trebuia propus de la bun inceput, dar acum, daca vrea sa arate un inceput de buna-credinta, Ponta trebuie sa propuna revocarea inculpatului Fenechiu din functia de ministru.  

2.Demisia membrilor Guvernului atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate.

 Ponta a avut in guvernul anterior 4 persoane vizate de constatari si verificari ale Agentiei de Integritate si nu i-a cerut atunci niciuneia sa demisioneze, situatia aceasta fiind mentionata la bile negre in raportul MCV. Cu siguranta, Ponta isi aminteste de cazurile celor patru demnitari Liviu Pop, Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig si Dan Mihalache.

3.Adoptarea unor proceduri clare si obiective in cazul suspendarii parlamentarilor fata de care exista hotarari negative in materie de integritate sau condamnari pentru acte de coruptie;

4.Stabilirea unor termene pentru Parlament in care sa solutioneze cererile de ridicare a imunitatii parlamentarilor. Este ceea ce si eu propun de mult timp: un termen de maximum 48 de ore pentru a raspunde solicitarii de ridicare a imunitatii.

 

“Pe langa Victor Ponta, responsabili pentru situatia de acum, sanctionata in termeni critici in raportul din 30 ianuarie 2013  al Comisiei Europene, sunt si Crin Antonescu, presedinte PNL, si Dan Voiculescu, presedinte de facto al PC. Adica liderii USL, cei care detin majoritatea in Parlament si care au contribuit direct la ultimele 2 rapoarte negative, ale caror efecte le suporta toata tara”sustine Macovei.

 

Cum trebuie stabilita procedura de alegere a procurorului general si a sefului DNA

Macovei comentează şi recomndările Comisie Europene în ceea ce priveste numirea Procurorului General si a procurorului sef al DNA. Potrivit europarlamentarului, ministrul Justitiei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi in acord cu recomandarile Comisiei Europene:

 

  1. asigurarea faptului ca persoanele care urmează să fie numite la conducerea Ministerului Public si a DNA-ului sunt alese dintr-un numar suficient de mare de candidati de inalta calitate profesionala;
  2. procedura sa duca la un proces deschis si transparent de selectie si propunere;
  3. candidatii sa fie recunoscuti pentru competenta profesionala, integritatea si rezultatele inregistrate deja in actiunile anticoruptie.
  4. recomandabil, aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru propuneri.
  5. Comisia cere si masuri pentru garantarea independentei presei, tocmai pentru ca a constatat ca institutii de presa nu sunt independente, ci indeplinesc atacuri sau misiuni politice.

 

“USL si Guvernul Ponta au compromis, din mai 2012 si pana in prezent,  progresele pe care institutiile si romanii le-au facut de la integrarea în Uniunea europeana” spune Monic Macovei pe blogul ei.

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă