16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei, dorita de societatea civila la Justitie

Monica Macovei, dorita de societatea civila la Justitie

Mai multe organizatii neguvernamentale si-ar dori-o in fruntea Ministerului Justitiei pe Monica Macovei, singura persoana care ar putea asigura independenta justitiei, mai ales daca viitorul guvern va fi format si cu ajutorul PSD.

Zece organizatii neguvernamentale, printre care Societatea Academica Romana (SAR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor, au cerut, ieri, PD-L si PSD sa nu negocieze pe tema justitiei pentru a nu-i pune in pericol independenta. Laura stefan, expert anticoruptie al SAR, ne-a explicat ca "este nevoie de un ministru decent la Justitie pentru ca postul ar trebui ocupat de cineva care chiar crede in acest domeniu", cum ar fi, de pilda, Monica Macovei. Expertul anticoruptie sustine ca, in conditiile in care Ministerul Justitiei nu ar fi condus de o persoana competenta si tinand cont ca 2009 este ultimul an de monitorizare pe domeniul justitiei, riscurile ar fi ca Romania sa continue sa fie monitorizata de Comisia Europeana pe acest domeniu. Mai mult, autoritatile de la Bucuresti ar putea chiar sa piarda fondurile europene.

De aceea, Laura Stefan sustine ca prin aceasta initiativa organizatiile neguvernamentale au vrut sa le arate partidelor ca societatea civila continua sa puna lupa pe clasa politica. Semnalul de alarma vine in contextul in care, tot ieri, conducerea Camerei Deputatilor a decis pe ultima suta de metri ca dosarele Zambaccian si Matusa Tamara, in care este implicat Adrian Nastase, sa fie retrimise procurorilor pentru noi probe. Cu toate ca raportul facut de actualii parlamentari ar putea sa nu fie luat in seama de noul Parlament, in opinia Laurei stefan aceasta hotarare atrage atentia ca "PSD, ca partid de guvernare, va trebui sa dovedeasca faptul ca este responsabil si va trebui, in aceste conditii, sa dea si avize pe dosare pentru ca nu mai sunt in opozitie si nu se vor mai putea eschiva".

In acelasi sens, un studiu al Fundatiei Konrad Adenauer arata ca multi dintre noii parlamentari nu sunt cele mai integre persoane si exista suspiciunea ca vor conduce tara in interes propriu, cu toate ca "mandatul de parlamentar este dat unui politician in interesul cetatenilor pe care ii reprezinta". Expertii fundatiei mai subliniaza ca participarea mica a romanilor la vot "vorbeste de la sine si ridica intrebari cu privire la nivelul democratiei Romaniei" si arata neincrederea in capacitatea parlamentarilor de a reforma sistemul justitiei.

» Monica Macovei
Organizatiile neguvernamentale si-ar dori in fruntea Ministerului Justitiei o persoana independenta din punct de vedere politic. Laura stefan ne-a spus ca persoana cea mai potrivita pentru acest post ar fi Monica Macovei, pozitie impartasita de o mare parte din societatea civila. "Numai o persoana ca ea ar putea sa ne asigure independenta justitiei." Cu toate acestea, surse apropiate fostului ministru al Justitiei sustin ca ii va fi foarte greu sa ia o astfel de decizie, in conditiile in care va trebui sa guverneze alaturi de PSD. O alta varianta pe care ONG-urile o sustin pentru Ministerul Justitiei ar fi Sorin Iliesiu. Pe de alta parte, sugereaza Laura stefan, pentru PD-L, justitia ar fi "un as in maneca" pentru ca prin abdicarea de la reformarea acestui domeniu ar putea sa piarda o mare parte din electorat.

Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă