21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMoneasa, staţiunea promovată prin festivaluri

Moneasa, staţiunea promovată prin festivaluri

Manifestările care aduc un număr mare de turişti au reprezentat o adevărată gură de oxigen pentru investitorii din turism.

 

Staţiunea Moneasa a fost greu atinsă de criză. Însă turismul a fost reînviat la Moneasa prin festivalurile organizate de Consiliul Judeţean Arad. Manifestările au trecut graniţele judeţului, turiştii vin din nou, petrec şi apoi se reîntorc la Moneasa. Distracţia şi apele tămăduitoare din Moneasa sunt renumite. Noul primar încearcă şi el, pe cât va putea, să schimbe faţa comunei şi a staţiunii. Festivalurile umplu, practic, toate unităţile de cazare din zonă, iar hotelierii spun că la Moneasa, turismul nu a murit.

Staţiunea Moneasa, ­cunoscută de pe vremea ­romanilor

Moneasa este situată la aproximativ 100 de kilometri de Arad, la poalele Muntelui Codru Moma şi a fost renumită pe vremuri prin băile sale termale şi aerul puternic ionizat. Deşi efectul apelor tămăduitoare de la Moneasa dăinuieşte de pe vremea romanilor, staţiunea propriu-zisă are peste un veac de existenţă. La 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena a atribuit pentru Moneasa titlul de staţiune balneară. Situată pe un afluent al Crişului Alb, la o altitudine de 280-290 metri, Moneasa prezintă factori naturali de cură care o fac potrivită pentru tratarea unor afecţiuni diverse şi este un loc ideal pentru recuperare psihologică, odihnă şi pentru tratamentul unor afecţiuni reumatologice, stări de astenie fizică şi psihică, nevroză astenică, hipertensiune arterială în primele faze sau afecţiuni ale sistemului nervos. După 1990 staţiunea a ajuns o ruină, dar investiţiile unor oameni de afaceri curajoşi au transformat complet „Perla Apusenilor”, care a renăscut.

Au fost modernizate vilele şi hotelurile existente, au fost construite altele noi şi turiştii au început să caute Moneasa pentru tratamente şi relaxare. Ei au posibilitatea să viziteze locuri deosebite. Cei cărora le place drumeţia pot urca pe vârful Izoi sau merge la Peştera Liliecilor. La câţiva kilometri de Moneasa se află Cetatea Dezna şi un han pescăresc, ale cărui preparate sunt vestite în întreaga zonă.

Strategie de promovare

Pentru a salva Staţiunea, a fost gândit o strategie de promovare prin festivaluri. Astfel, Centrul Cultural Judeţean, care aparţine de Consiliul Judeţean Arad, a organizat în această vară mai multe evenimente care au promovat staţiunea şi au atras turiştii. Festivalul clătitelor, cea mai căutată manifestare, a trebuit să fie înlocuită cu Parada clătitelor, deoarece dintr-o neglijenţă a autorităţilor, o persoană privată din judeţul Bihor a înregistrat marca la OSIM. Dar, acest lucru nu a fost un impediment, deoarece turiştii au venit în număr extrem de mare la Moneasa.

Pe aleea principală a Hotelului „Parc” au fost amenajate standuri de preparare a clătitelor, au avut loc jocuri şi concursuri şi un bogat program artistic de divertisment. Vizitatorii şi invitaţii au asistat la tradiţionala competiţie a modului de preparare şi la vestita Paradă a Clătitelor Flambate. „Este o manifestare tradiţională pentru judeţul Arad şi pentru întreaga zonă a Munţilor Codru Moma”, a declarat Eusebiu Pistru, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional s-au desfăşurat, de asemenea, în staţiunea arădeană Moneasa. Evenimentul a debutat cu Parada Portului Tradiţional, la care au participat ansambluri folclorice arădene. Numeroşi meşteri populari şi-au expus creaţiile pe aleea principală a staţiunii, din faţa Hotelului „Parc”. Artiştii populari olari, ţesători, pictori şi-au prezentat cu această ocazie obiectele realizate în atelierele şi gospodăriile proprii. Vizitatorii au asistat la procesul de creaţie a vaselor din ceramică, a covoarelor ţesute la război sau a costumelor populare decorate cu migală şi pasiune.

De asemenea, staţiunea Moneasa a găzduit Festivalul Concurs al Cântecului  Popular din Ţara Zărandului. Pe scena Teatrului de Vară din localitate a avut loc prima secţiune a festivalului, în cadrul căreia tineri solişti vocali din peste 10 judeţe au interpretat câte o doină sau o baladă solo şi un cântec de joc acompaniaţi de orchestra de muzică populară „Rapsozii Zărandului”, dirijată de cunoscutul taragotist arădean Petrică Paşca. În a doua parte a manifestării, au urcat pe scena festivalului îndrăgiţii  interpreţi arădeni de muzică populară, Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy şi Voichiţa Suba. După premierea câştigătorilor acestei ediţii, programul a continuat cu recitalul invitaţilor Mariana Anghel şi Ciprian Pomohaci.

Grad mare de ocupare

Hotelierii spun că situaţia s-a mai schimbat în staţiune şi că turiştii vin din nou. Când au loc manifestări, atunci nu mai există locuri de cazare nici măcar la particulari. Ioan Nuţu Herbei, noul primar al comunei Moneasa, speră însă că în următorii patru ani, nu numai comuna, dar şi staţiunea să devină un ­important punct turitic al Aradului.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă