15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialMomentul Praga 68 in imagini, dupa 40 de ani

Momentul Praga 68 in imagini, dupa 40 de ani

» Dedicata implinirii a 40 de ani de la invazia trupelor sovietice in Cehoslovacia, expozitia intitulata "Praga – 40", deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada august-septembrie 2008, prezinta o colectie de fotografii inedite surprinse in timpul acelor evenimente.

Noile reforme sustinute de Alexander Dubcek si echipa lui, dupa inlaturarea lui Antonin Novotny, pareau sa promita o renastere a Cehoslovaciei. Erau prevazute schimbari atat in plan politic, cat si in cel economic, urmarindu-se o reintoarcere la democratie. Liberalizarea regimului politic din Cehoslovacia reprezenta o amenintare a intereselor Kremlinului. Conducerea de aici se temea ca acest exemplu sa nu fie preluat si de celelalte state din blocul comunist.

In aceste conditii, secretarul general al P.C.U.S., Leonid Brejnev, a decis ocuparea militara a Cehoslovaciei. In noaptea de 20 august 1968, armatele sovietice, alaturi de cele ale tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia – Ungaria, Bulgaria, Polonia si Germania Democrata –, aveau sa invadeze Cehoslovacia. Romania s-a opus ferm acestei actiuni, incurajand noua politica a lui Al. Dubcek de distantare fata de Moscova. Acest din urma lucru il interesa pe Nicolae Ceausescu, si nicidecum o sustinere a reformei sistemului cehoslovac in particular si a celui comunist in general. Discursul sau din balconul CC al PCR, din data de 21 august 1968, l-a transformat intr-un star al momentului. Culmea, insa, dupa 21 de ani, aceeasi zi de 21, dar decembrie si aceeasi scena a balconului aveau sa-i fie fatidice.
In acele zile fierbinti ale lui 1968, in Praga era programat sa se desfasoare cel de-al 23-lea Congres International de Geologie. Delegatia romana era condusa de profesorii Al. Codarcea si Gh. Murgeanu. Doi dintre membrii delegatiei au reusit, in valtoarea evenimentelor, sa surprinda imagini inedite, pe care aceasta expozitie le pune la dispozitia publicului vizitator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă