11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMoartea lui Kim Jong-il: „Ceauşescu nu era fascinat de Coreea de Nord“

Moartea lui Kim Jong-il: „Ceauşescu nu era fascinat de Coreea de Nord“

Vestea morţii liderului comunist nord-coreean Kim Jong-il nu i-a făcut să tresară pe foştii mai-mari comunişti ai României, potrivit spuselor acestora. Detaşaţi şi, cel puţin aparent, nepăsători, foşti lideri comunişti români spun că moartea fondatorului Coreei de Nord este un fapt lipsit de importanţă.
Pe fostul membru al Comitetului Politic Executiv, Dumitru Popescu, întrebarea cum a primit vestea trecerii în nefiinţă a lui Kim Jong-il pare să-l deranjeze.
„Nu mă interesează chestiunea aceasta“, spune, iritat, cel care a jucat un rol important în construirea cultului personalităţii fostului dictator român şi care-l compara pe Nicolae Ceauşescu inclusiv cu Napoleon Bonaparte şi cu Pericle. Dumitru Popescu (zis şi „Popescu-Dumnezeu“ din cauza filtrului său necruţător prin care treceau operele vremii) a devenit un om de încredere al foştului şef de stat chiar după ce Nicolae Ceauşescu s-a întors din vizita sa în Coreea, în 1971.
„N-am ce să povestesc, n-am nimic de spus despre această persoană. Absolut nimic. M-a lăsat absolut indiferent vestea morţii acestui om, despre care nu ştiu nimic“, spune Dumitru Popescu  despre fiului lui Kim Sung-il, cel despre care se spune că i-a devenit model lui Nicolae Ceauşescu, după vizita de la începutul anilor ’70.

„Ceauşescu avea ideile lui năştruşnice“

Aceeaşi indiferenţă e afişată şi de Cornel Burtică, fost ministru al Comerţului Exterior înainte de 1989: „ Nu m-a interesat niciodată cetăţeanul respectiv, nici nu l-am cunoscut. Pe taică-sau l-am cunoscut c-am fost o dată în vizită în Coreea de Nord cu Ceauşescu. Nu prea m-a impresionat tatăl lui“.
Mai mult, acesta spune că fascinaţia lui Nicolae Ceauşescu pentru Coreea de Nord nu a fost atât de mare pe cât se spune.
„Ceauşescu nu era aşa fascinat de Coreea de Nord. Să ştiţi că e falsă ideea că Ceauşescu s-a luat după alţii. Ceauşescu avea ideile lui, năştruşnice, cum erau, dar el însuşi era megaloman. Îi plăceau construcţiile masive, fabrici mari, combinate mari. Nu ştiu cât de mult era impresionat Ceauşescu. I-au plăcut anumite lucruri, construcţiile, de exemplu. Nu mi-a făcut impresia că era deosebit de impresionat de el (n.r. de Kim Sung-il, tatăl lui Kim Jong-il), mai ales că eu ştiu ce discuţii erau pe urmă. Nu dintre cele mai plăcute. La ei era o aiureală întreagă“, spune Burtică. Fostul membru al Partidului Comunist Român spune că el personal a fost chiar neplăcut impresionat de ce a văzut în Coreea de Nord.
„Nu am agreat niciodată sistemul ăsta. Nu era un sistem civilizat. Era un primitivism în comportarea faţă de oameni şi faţă de societate, în general. Eu eram mai liberal, aşa, în gândire. Nu mă lăsam impresionat de toate tâmpeniile astea. Îi scoteau la ora 1 noaptea ca să fie prezenţi a doua zi, când trecem noi cu caravana spre aeroport şi alte chestii de genul acesta. Nu se poate aşa ceva! Sunt barbarisme“, spune Burtică. Întrebat însă despre manifestări similare din România, fiind cunoscută apetenţa lui Nicolae Ceauşescu pentru grandioasele puneri în scenă, Burtică spune că fostul dictator nu avea apucături atât de exagerate: „N-aş putea spune că făcea tâmpenii chiar aşa de mari. Ce era prost la Ceauşescu era că avea nişte slugoi la Capitală care, când tovarăşul vroia 5000 de manifestanţi în stradă, ei scoteau 10.000“.

„Ceauşescu avea multe defecte, dar nu era tâmpit“

Şi Ştefan Andrei, fost membru al Comitetului Executiv Politic, l-a cunoscut pe tatăl lui Kim Jong-il.
„L-am întâlnit şi cu ocazia vizitelor lui Nicolae Ceauşescu, şi cu ocazia vizitei mele ca ministru de Externe. Era un om care a avut un mare rol în dezvoltarea Coreei, era un patriot“, spune Andrei.
Fostul nomenclaturist respinge presupusa fascinaţie pe care ar fi avut-o Ceauşescu pentru sistemul nord-coreean: „Ceauşescu avea multe defecte, dar nu era tâmpit să nu-şi dea seama că ce este posibil cu poporul nord-coreean nu se poate cu poporul român“.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă