12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialMită de 2000 de euro pentru un an mai puţin de detenţie

Mită de 2000 de euro pentru un an mai puţin de detenţie

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au început cercetarea penală a unui avocat din Baroul Bucureşti, acuzat de trafic de influenţă. Inculpatul Szekely Adalbert Cornel cerea câte 2.000 de euro pentru reducerea cu un an a pedepsei cu închisoarea pentru clienţii săi.

În perioada februarie – 2 mai 2011, inculpatul Szekely Adalbert Cornel, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins şi primit de la două persoane denunţătoare suma de 6.000, respectiv de 4.000 euro, pentru ca, prin influenţa pe care susţinea că o are pe lângă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să determine pronunţarea unor soluţii mai blânde într-un dosar în care soţii denunţătoarelor erau judecaţi pentru infracţiuni de crimă organizată şi în care cei doi fuseseră condamnaţi de instanţa de fond, se arată în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Practic, suma pretinsă de inculpatul Szekely Adalbert Cornel reprezintă 2.000 de euro pentru fiecare an de detenţie care s-ar scădea din pedeapsa pronunţată în primă instanţă faţă de cei doi soţi ai denunţătoarelor.

La data de 2 mai 2011, inculpatul Szekely Adalbert Cornel a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la cele două denunţătoare suma de 10.000 de euro ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă.

În aceeaşi zi, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar  marţi, inculpatul a fost prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

“Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează DNA într-un comunicat.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă