19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMita asigură câştiguri de 10 ori mai mari

Mita asigură câştiguri de 10 ori mai mari

Un raport al Ernst&Young arată că marile companii agreează corupţia atât timp cât aceasta le asigură supra-vie-ţu-irea.

 

Spăgile au început să fie privite ca o investiţie, iar corupţia a devenit un fenomen greu de eradicat în vremuri de criză, arată un raport făcut public de firma Ernst&Young, în ziarul The Economist. Raportul se bazează pe afirmaţiile, experienţa şi datele colectate de la oameni de afaceri care activează în diferite pieţe din lume şi reprezintă o lucrare pusă la punct de Raghavendra Rau (Universitatea Cambridge) şi de Yan Leung Cheung şi Aris Stouraitis (Universitatea Baptistă din Hong Kong). Aceştia au analizat 166 de cazuri celebre de mită descoperite din 1971 şi până acum, în care sunt implicate proiecte din 52 de state şi companii listate pe 20 de burse din întreaga lume.

40% din manageri se lovesc de cazuri de corupţie

Aproximativ 40% din managerii şi oamenii de afaceri intervievaţi afirmă că se lovesc frecvent de cazuri de corupţie în pieţele pe care activează. Din cauza înăspririi contextului economic, regulile s-au schimbat, iar comportamentele au devenit mult mai permisive. Asta pentru că mita poate să garanteze contractarea unui anume proiect. Mai mult, raportul Ernst&Young arată că unul din 20 de manageri crede că, în anumite situaţii, măsluirea indicilor financiari ai companiei poate fi admisă. Şpăgile sunt de multe ori privite ca o veritabilă investiţie, deoarece adjudecarea unui contract poate garanta câştiguri de 10-11 ori mai mari decât suma pusă în joc.

Şefii de stat primesc 4,7% din valoarea unui contract

Profiturile depind şi de oficialii la care ajung banii murdari: oficialii cel mai bine plasaţi au dreptul nu numai la şpăgi mai consistente, ci şi la un procentaj din valoarea totală a contractelor pe care le intermediază. Şefii de stat, de exemplu, primesc în medie 4,7% din valoare, iar funcţionarii mai puţin influenţi, cam 1,2%. Ulterior, oficialii de rang înalt se îmbogăţesc şi în funcţie de bunul mers al proiectului, în general adjudecându-şi nu mai puţin de 50% din profiturile rezultate de pe urma respectivelor contracte (subordonaţii lor se mulţumesc doar cu 20%).

Şpăgi consistente în ţările sărace

Şpăgile sunt mai consistente în ţările sărace, cu armate puternice, cu controale vamale extrem de dure şi cu presă subordonată regimului. Autorii studiului arată că, pe aceste pieţe, instituţiile sunt slăbite, iar autorităţile nu răspund în faţa nimănui.

Circuitul banilor murdari este diferit de la o ţară la alta. Autorii raportului atrag atenţia că o companie cu performanţe financiare bune va avea mai mult de câştigat decât o firmă oarecare. Profituri mari se înregistrează şi pe pieţele unde nivelul şpăgilor este temperat de transparenţa mediului de business. Un alt raport, de data aceasta realizat de Jonathan Karpoff (Universitatea din Washington), Scott Lee (Universitatea Texas A&M) şi Gerald Martin (Universitatea Americană), arată că o organizaţie din SUA implicată într-un proces de corupţie va pierde, în medie, 9% din valoarea de piaţă. Asta pentru că de multe ori fraudele şi falsurile în acte sunt descoperite.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă