11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMisiunea de evaluare a CE în România va fi condusă, în premieră,...

Misiunea de evaluare a CE în România va fi condusă, în premieră, de înalt oficial european

Secretarul general-adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz, va veni in Romania pe 25 noiembrie, in cadrul unei misiuni de evaluare pe Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie , si se va intalni cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu sefi ai parchetelor si cu parlamentari romani, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

“Da, va fi intr-adevar, la sfarsitul lunii noiembrie, o misiune MCV, asa cum se intampla in fiecare an, ca parte a contactelor regulare intre Comisie si autoritatile romane. Dl. Servoz si echipa Comisiei se vor intalni cu o serie intreaga de oficiali romani, cum ar fi ministrul Justitiei, conducerea institutiilor judiciare si membri ai Parlamentului. Ca la toate misiunile MCV, obiectivul este de a discuta despre progresele inregistrate de Romania in indeplinirea obiectivelor MCV”, a declarat Mark Grey, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Alte surse au precizat pentru HotNews.ro ca executivul european intentioneaza sa lege neregulile din sistemul romanesc de absorbtie a fondurilor europene si din procedurile de achizitii publice de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie.

Intrebat de HotNews.ro daca se poate face vreo legatura intre fondurile europene si MCV, Mark Gray a raspuns: “Nu este o legatura directa, dar politici eficiente si robuste pentru integritate si lupta impotriva coruptiei sunt, bineinteles, esentiale pentru proceduri eficace la achizitiile publice si absorbtia fondurilor europene”.

Aceasta ar fi pentru prima data cand se fac legaturi intre devierile de la normele de integritate in absorbtia fondurilor UE si Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie. O situatie asemanatoare este cea in care la nivel informal problema MCV este invocata in procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Desi Comisia Europeana face oficial o demarcatie intre Schengen si MCV, la nivelul Consiliului Uniunii Europene legatura dintre cele doua dosare se face cat se poate de direct, statele membre invocand MCV petru a refuza accesul Romaniei si Bulgariei in zona europeana de libera circulatie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă