15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Stoenescu cere cursuri de limba română în școlile din Italia

Ministrul Stoenescu cere cursuri de limba română în școlile din Italia

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut o serie de întâlniri cu oficiali italieni, cărora le-a explicat importanţa organizării de cursuri facultative de limba română, ca limbă maternă, în învăţământul public italian preuniversitar, informează Ministerul român al Afacerilor Externe.

Ministrul Stoenescu s-a întâlnit vineri cu Franco Gabrielli, prefectul Romei, cu Emilia Mazzuca, consilier pentru afaceri interne al Administraţiei Prezidenţiale italiene, precum şi cu consulii generali ai României în Italia. 

"Ministrul delegat Dan Stoenescu a reiterat interesul statului român pentru consolidarea identităţii naţionale, prin afirmarea şi păstrarea valorilor culturale şi spirituale ale comunităţilor româneşti de peste hotare. În context, demnitarul român a accentuat importanţa organizării de cursuri facultative de limba română, ca limbă maternă, în învăţământul public italian preuniversitar. De asemenea, a mulţumit autorităţilor italiene pentru sprijinul acordat proiectului privind predarea cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) organizat la nivelul mai multor şcoli din Italia", precizează MAE. 

În cadrul discuţiilor, adaugă sursa citată, a fost subliniată importanţa menţinerii unui dialog "constant şi deschis" cu privire la gestionarea procesului electoral organizat de către autorităţile române în 2016, mai ales în contextul noilor modificări din domeniul legislativ. 

"Totodată, ministrul delegat a arătat susţinerea statului român pentru stimularea dialogului intercultural, prin organizarea de evenimente culturale comune. În acest sens, a subliniat importanţa pregătirii din timp a evenimentelor dedicate sărbătoririi Centenarului România Modernă, în anul 2018, în strânsă colaborare cu autorităţile locale din Roma şi din celelalte localităţi unde se află importante comunităţi româneşti", precizează MAE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă