Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că manualul de Educație Fizică se află la tipografie, iar la începutul anului școlar, va ajunge la fiecare elev. În ceea ce privește celelalte cărți școlare, ministrul de resort a mai declarat că acestea se vor distribui în unitățile de învățământ, în aproximativ două luni de la deschiderea anului școlar. Premierul Tudose a declarat, la postul de televiziune România TV, că această criză a manualelor a fost generată de "bătălia editurilor."
Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar şapte au primit aprobare, printre care şi educaţie fizică şi sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitaţie, de către edituri.
Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se stă în coloană, cum să execute o răsucire pe loc sau care sunt părţile corpului şi cum să stea corect în bancă. De asemenea, copiii vor învăţa la ce comenzi date de profesor trebuie să răspundă, dar şi care sunt punctele cardinale.
În deschiderea cărții, există o scurtă descrie a acestuia şi a disciplinei educaţie fizică şi sport. "Începând cu acest an şcolar, te invităm să descoperi educaţia fizică şi prin intermediul manualului. Vei găsi informaţii despre exerciţii fizice şi despre sport, pe care să le foloseşti în lecţii, dar şi în activităţile fizice din timpul liber.
Cu ajutorul manualului îţi vei însuşi numeroase cunoştinţe care te vor ajuta să înţelegi ce reprezintă stilul de viaţă sănătos, ce înseamnă o postură corporală corectă şi ce exerciţii poţi efectua pentru a avea un corp armonios dezvoltat. Parcurgând acest manual, vei învăţa despre calităţile motrice, dar şi despre deprinderile motrice pe care le utilizezi în viaţa de zi cu zi", reiese din descrierea manualului făcută de către editura manualului.
Premierul Mihai Tudose a declarat, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune România TV, că această criză a manualelor a fost generată de "bătălia editurilor".
"E mai simplu manualul de sport. Două tumbe şi gata. Va trebui în această toamnă să stabilim care sunt manualele. Să facem câte două manuale de materie. Nu mai rescriem manuale în fiecare an că Ştefan cel Mare nu mai are vreo luptă şi nici Pitagora nu se gândeşte la o altă teoremă. Pleacă copilul la școală de zici că se mută de acasă. Are nu ştiu câte caiete şi manuale. Toate problemele au fost generate de bătălia editurilor. Să fim normali la cap şi să facem manualele la Monitorul oficial ca să încheiem subiectul. Sunt de importanţă naţională", a spus Tudose.