22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiţiei retrage propunerile de la DNA în urma protestelor. Noile propuneri...

Ministrul Justiţiei retrage propunerile de la DNA în urma protestelor. Noile propuneri sunt Gh. Popovici, Dănuţ Volintiru si Mariana Alexandru

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis retragerea propunerii de numire a procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu şi numirea, la propunerea şefului DNA, Codruţa Kovesi, a procurorului Gh Popovici în funcţia de şef la Sectia I Anticorupţie, iar ca adjunct – a lui Dănuţ Volintiru, precum şi numirea Marianei Alexandru ca adjunct la Secţia a II de combatere a infracţiunilor conexe celor de coruptie.

Înainte de a fi numiţi de preşedintele ţării, cei trei vor fi intervievaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.

Citeşte şi: Raportul MCV amânat pentru începutul anului 2014. Scandalul schimbărilor de la DNA, reflectat în raport

Lucian Papici, cu rezultate remarcabile in cei şase ani cât a condus Sectia I anticorupţie, nu se regăseşte în conducerea DNA, însă noile propuneri ar fi fost făcute şi cu consultarea sa, spun surse judiciare.

Lucian Papici ar fi spus ca el poate munci la fel de mult si ca simplu procuror, dar surse judiciare spun ca seful DNA, Codruţa Kovesi, îl va propune la Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef de serviciu.

Citeşte şi: Atacurile lui Ponta afectează Justiţia

Rezultatele obţinute de Sectia I sub coordonarea lui Lucian Papici au fost evidenţiate în toate rapoartele de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a comisiei europene şi considerate “remarcabile” de Ambasada SUA la Bucureşti.

După ce LUCIAN PAPICI a făcut rechizitoriul de trimitere în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea pentru FRAUDELE la REFERENDUMUL din 2012 de demitere a preşedintelui ţării, premierul Victor Ponta l-a atacat dur, acuzandu-l, între altele că a făcut “dosare politice” şi că nu mai trebuie păstraţi în funcţii procurorii “băsişti”.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a apărat reputaţia lui Lucian Papici, condamnând astfel imixtiunea premierului în treburile Justiţiei.

Citeşte şi: Kovesi îl contrazice pe Cazanciuc vizavi de numirile lui Bendeac şi Cerbu la DNA

Decizia ministrului de schimbare a numirilor a fost luată în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei.

Avertizările CE , ale Ambasadei SUA, apărarea reputaţiei lui Papici de către CSM, ca si protestele din stradă si din mediul virtual au provocat răzgândirea ministrului

Răzgândirea ministrului Robert Cazanciuc de schimbarea a nominalizărilor pentru functii de conducere la sectiile DNA s-a produs după ce procurorul şef DNA, Codruţa Kovesi, într-un interviu la TVR, a susţinut că este un abuz înlaturarea, fără motive, de la conducerea Sectiei I a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru la cateva zile după delegarea lor pe aceste funcţii, deşi aceştia au obţinut rezultate remarcabile, apreciate atât in rapoartele de tară din cadrul MCV a Comisiei Europene, cât şi a Ambasadei SUA la Bucureşti.

De asemenea , răzgândirea ministrului Justiţiei s-a produs după ce Comisia Europeană a anunţat că schimbările de la DNA vor fi reflectate în raportul de ţară amânat în 2014.

La răzgândirea ministrului Cazanciuc au mai contat şi protestele din faţa DNA ce urmau a continua duminică, ca si cele din faţa sediului Guvernului sau din mediul virtual.

În plus, s-au anunţat mitinguri în Piaţa Victoriei, începând de luni , 14 octombrie, ora 17.00, până în data de 22 octombrie. Aceste mitinguri afectează imaginea premierului Ponta şi îi scad procentele în sondajele de opinie.

Ce funcţii vor deţine noii numiţi

Robert Cazanciuc a hotărât înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct al secţiei respective şi a Marianei Alexandru pentru functia de adjunct la Secţia a II de combatere a infractiunilor conexe celor de corupţie.

Lucian Papici, fostul sef al Secţiei I Anticorupţie, care a obţinut rezultate remarcabile -rechizitorii şi condamnari de parlamentari, ministri, demnitari, baroni locali, primari etc – NU a primit nici o funcţie, dar surse judiciare spun că procurorul Papici susţine noile propuneri ale şefului DNA acceptate de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Mariana Alexandu ocupase funcţia de adjunct la Secţia I pentru combaterea corupţiei până săptămâna trecută, când procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Ce dosare au făcut noii nominalizati pentru functii de conducere in DNA

Gheorghe Popovici, nominalizat pentru functia de sef al Sectiei I, este procurorul care a făcut, între altele, rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Dan şi Camelia Voiculescu , alături de directorul ANTENA, a lui Sorin Alexandrescu şi a INTACT , precum si a lui Dan Matiescu, ca si a societaţilor Antena si Intact, în dosarul “ŞANTAŞUL ANTENELOR”. De asemenea, a instrumentat dosare si a obţinut condamnări ale unor magistraţi, primari, funcţionari publici. Intre dosarele celebre instrumentate de Popovici amintim dosarul de luare de mită de la Ministerul muncii condus de Mariana Câmpeanu, dosarul in care a fost trimis în judecată pentru mită primarul din Năvodari (apărat de PSD), dosarul judecătoarei Topor, a procurorului şef Betelie de la Parchetul Sectorului 4 al Capitalei, alte dosare cu magistraţi şi avocati corupţi.

Danuţ Volintiru a lucrat în echipa de procurori care a instrumentat dosarul “Trofeul calităţii” în care a fost condamnat cu executare fostul premier Adrian Năstase. El a instrumentat trimiterea în judecată a baronului local Dan Ilie Morega, deputat, condamnat definitiv la trei ani închisoare; a instrumentat multe dosare de evaziune fiscală de milioane de euro.

Mariana Alexandru s-a remarcat în special cu rechizitoriile făcute pentru trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase ( dosarele “Zambaccian”) şi a fostului ministru PDL, Monica Iacob Ridzi, dar a lucrat si în multe alte dosare de corupţie.

Noile numiri au detensionat situaţia de la DNA

Iniţial, la data de 3 octombrie, ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori a CSM propunerile de numire a procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, procuror şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie, a Elenei Cristina Matieşescu – pentru funcţia de şef al Secţiei judiciare penale şi a generalului maior magistrat Ion Alexandru – pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Atunci, cea mai contestată numire a fost aceea a Iulianei Bendeac pentru functia de şef la Sectia I Anticorupţie, deoarece nu se putea spune ca are rezultate remarcabile ( a inceput ancheta in dosarul SANTAJUL Antenelor, pe care l-a terminat Gheorghe Popovici, si a facut un singur rechizitoriu de trimitere in judecata a unei judecatoare din Craiova).

In privinta lui Viorel Cerbu, numit adjunctul Iulianei Bendeac, acesta are la activ numeroase rechizitorii de trimitere in judecata, intre care si trimiterea in judecata a judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti si arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, destructurand, astfel, o puternica reţea de corupţie de la instanţele bucureştene.

Nemultumirea care a generat si mitinguri de protest ce urmau a continua în stradă a pornit de la faptul că şeful DNA nu a fost consultat de procurorul general Tiberiu Niţu, cum prevede Regulamentul, cînd a făcut delegările pe funcţii de conducere la Secţia I Anticorupţie a Iulianei Bendeac ( fără rezultate remarcabiile, care l-a înlocuit pe Papici in funcţia de sef la Sectia I) si a lui Viorel Cerbu ( ca adjunct, cu dosare notabile rezolvate, dar care nu putea lua măsuri fără avizul sefului, Bendeac, din cauza subordonării ierarhice prevăzută de lege).

Procurorul general Tiberiu Niţu a făcut delegarile, de la data de 3 octombrie, la indicatiile ministrului Cazanciuc si ale premierului Ponta, care, de altfel, a si declarat că nu mai este dispus să păstreze “procurori băsişti”, cum i-a catalogat pe Lucian Papici şi Mariana Alexandru.

Aceste noi numiri , respectiv ale lui Popovici, Volintiru şi mai ales a Marianei Alexandru ( fosta adjunctă a lui Papici, cu rezultate remarcabile), au fost făcute la propunerea şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, detensionandu-se astfel situaţia de la DNA. În plus, s-a transmis semnalul că s-a ţinut cont de criticile partenerilor Occidentali ai României.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă