11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul de Finanţe a fost de acord cu plata stimulentelor pe august...

Ministrul de Finanţe a fost de acord cu plata stimulentelor pe august şi septembrie (video)

Vasile Marica, liderul Alianţei “Sed Lex”, a declarat că în urma întâlnirii de joi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, că s-au discutat mai multe puncte, printre care şi semnarea stimulentelor pe august şi septembrie, cu care ministrul a fost de acord, potrivit ziare.com.

“Ministrul de Fiinanţe a fost de acord să semneze stimulentele pe august şi septembrie, însă este necesară o verificare a modului de repartizare a acestor stimulente. Putem sta, putem plecam, dar verificarea trebuie făcută şi ea durează până vineri sau sâmbătă. Toţi cei din ţară trebuie să beneficieze de aceste stimulente. Voi decideţi dacă vreţi să staţi sau să plecaţi, dar această verificare trebuie făcută”, le-a spus Vasile Marica protestatarilor aflaţi în Ministerul de Finanţe, citat de Newsin.

Potrivit liderilor de sindicat de la finanţe, plata acestor stimulente ar putea fi făcută luni.

Fondul de stimulente pentru angajaţii din Finanţe va rămâne la nivelul de 1,5 ori salariul, dar va fi mai mic cu 25% ca urmare a scăderii salariilor, a declarat liderul Sed Lex, Vasile Marica.

“Fondul de stimulente nu va fi ca în lunile anterioare. Va fi diminuat cu 25% aşa cum au fost şi salariile. Va rămâne pe media de 1,5 salarii”, a spus Marica.

Liderul Sed Lex a arătat că în discuţiile cu ministru Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-a stabilit ca directorii să primească mai puţine stimulente şi reducerea numărului de posturi de conducere.

“În unele judeţe avem şi 14 directori. Trebuie redus numărul de posturi şi să rămânem cu 3-4 directori”, a spus Marica.

Ministrul, Gheorghe Ialomiţeanu, spune că va asigura un sistem de salarizare echitabil.

“Am negociat cu liderii sindicali şi am ajuns la puncte comune. În primul rând, am decis deblocarea plăţii stimulentelor, prin analiza de către o comisie sindicate-minister, să vedem cum au repartizat directorii banii. Vrem ca cei care au muncit să fie răsplătiţi. Nu vreau ca directorii să fie beneficiari ai stimulentelor. Vrem ca stimulentele să se acorde în mod corect. Marţi, în Parlament, am cerut liderilor de partid să vină să treacă legea. Veţi primi salarii în mod corect. Vreau, ca ministru, să asigur un sistem de salarizare echitabil. Legea se va vota marţi în Parlament. Salariile vor fi decente şi nu veţi mai depinde de aceste stimulente. Vom debloca situaţia august-septembrie. Vreau să elimin distribuirea stimulentelor după bunul plac”, a declarat Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul Finanţelor.

El a reafirmat că marţi va fi votată în Parlament noua Lege de salarizare unitară şi astfel va fi asigurată o salarizare echitabilă pentru angajaţii din Ministerul Finanţelor.

“Am cerut Parlamentului să treacă marţi legea, după care Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare şi nu mai trebuie să fiţi cu teamă”, a mai spus Ialomiţianu.

Oferta înaintată angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice privind acordarea stimulentelor este valabilă doar dacă salariaţii reiau vineri dimineaţă munca, a declarat, joi, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

“Această ofertă făcută de domnul ministru (Gheorghe Ialomiţianu – n.r.), de noi, cu o corectă acordare a stimulentelor, este valabilă cu o singură condiţie: ca de mâine dimineaţă să se prezinte la birou şi să-şi reia munca”, a spus Blejnar.

El a menţionat că, în caz contrar, se va lua în considerare inclusiv o acţiune în instanţă pentru suspendarea grevei.

Angajaţii din poştă şi comunicaţii se solidarizează cu colegii din finanţe, sănătate, educaţie şi administraţie şi anunţă că participă la toate acţiunile de protest ale acestora, cerând Guvernului să înlocuiască sfidarea şi ameninţările cu soluţii la problemele cu care se confruntă românii.

Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Poşta Română, se solidarizează cu acţiunile de protest ale angajaţilor din sectorul bugetar – funcţionari publici şi personal contractual, poliţişti, angajaţi din învăţământ sau din sănătate, au anunţat, joi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii au anunţat că membrii organizaţiei vor participa la acţiunile organizate în solidaritate cu colegii din sectorul bugetar, precum şi la protestele decise deja de confederaţiile sindicale naţionale.

Sindicaliştii din Poştă şi Comunicaţii spun că dacă acţiunea de protest a angajaţilor din sectorul bugetar va continua şi săptămâna viitoare, vor organiza pichete la toate sediile de prefecturi din ţară, iar în Bucureşti vor avea loc acţiuni în faţa ministerelor unde se desfăşoară conflictele de muncă.

Aceştia au precizat că dacă la nivel de confederaţii sindicale se va decide declanşarea declanşarea unor greve de solidaritate, Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii va participa la acestea.

 

Angajaţii caselor de sănătate şi ai agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din ţară au oprit şi ei lucrul, joi, pentru a protesta de reducerile salariale, în timp ce angajaţii de la Finanţe continuă acţiunile declanşate miercuri, ca urmare a faptului că nu şi-au primit stimulentele.

Sindicaliştii din educaţie nu exclud, la rândul lor, declanşarea unui protest spontant al angajaţilor din învăţământ, în condiţiile în care joi, în Capitală, la sediul ministerului de resort, are loc şedinţa comisiei de dialog social.

Angajaţii instituţiilor subordonate Ministerului Muncii au încetat joi lucrul din cauza neplăţii stimulentelor, a declarat, joi, Ingrid Moldoveanu, vicepreşedintele al sindicatului naţional al funcţionarilor publici şi lider în sistemul instituţional al Ministerului Muncii, potrivit Agerpres.

 

Sindicaliştii din Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), din inspecţiile de muncă, agenţiile de acordare a ajutorului social şi a altor drepturi sociale, precum şi cei ai caselor de pensii aflate în subordinea Ministerului Muncii susţin că revendicările colegilor de la Finanţe sunt şi ale lor deoarece “veniturile angajaţilor din aceste instituţii au scăzut în proporţie de 30-50% ca urmare a eliminării stimulentelor.

“Stimulentele reprezentau 0,25-0,50% din salariul de încadrare, iar ele se acordau de către şefii ierarhici direcţi ai angajaţilor în funcţie de rezultatul acestora în îndeplinirea sarcinilor profesionale”, a precizat Ingrid Moldoveanu.

La Cluj, Deva, Mureş, Constanţa, Bacău, Severin, Slobozia, Arad, Braşov, Piteşti, Alba, Craiova, Călăraşi,Vaslui, Baia Mare şi Botoşani angajaţii Finanţelor au ieşit în stradă după ce negocierile cu ministrul Gheorghe Ialomiţeanu au eşuat. În acest moment, în Bucureşti, 350 de persoane protestează în minister. Cei mai mulţi angajaţi au rămas peste noapte în sediul instituţiei.

În urmă cu puţin timp ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu a plecat de la minister şi a declarat că la ora 12.30 se va întâlni cu sindicatele. Primul ministrul, Emil Boc i-a chemat la discuţii la Palatul Victoria pe ministrul Finanţelor, pe şeful ANAF şi pe ministrul de Interne.

În urmă cu puţin timp ministrul Finanţelor a ajuns la sediul ministerului şi a declarat că îi va convinge pe oameni să renunţe la proteste.

“O să discutăm cu întregul personal, o luăm cele mai bune măsuri, vrem să asigurăm un sistem de salarizare echitabil. O sa-i convingem că vrem să facem bine. Stimulentele să fie date celor merită. Nu-i sancţionez pe oameni. O să negociem în limita legii. O să aveam salarii echitabile pentru că noi modificăm legea. Trebuiau salariile incluse în grilă pe 2009 acest lucru nu s-a făcut. Sporurile vor fi incluse în salariu. Legea e la votul final. Fac apel la poate partidele să vină marţi la vot”, a declarat Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul Finanţelor.

La intrarea ministrului în Ministerul Finanţelor, angajaţii au scandat “Hoţii, hoţii!”

Angajaţii mai multor primării din Olt şi poliţiştii s-au solidarizat cu protestatarii de la finanţe

 

Câteva sute de angajaţi din mai multe administraţii locale din judeţul Olt, dar şi poliţişti s-au solidarizat cu protestatarii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt, declanşând proteste spontane joi, informează corespondentul NewsIn.

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, toţi cei aproape 500 de angajaţi care au declanşat miercuri un protest spontan au refuzat joi să reia lucru. În judeţul Olt, la protest participă şi funcţionari de la finanţe din Slatina, Caracal, Balş, Scorniceşti şi Corabia.

“Participă la acest protest de solidaritate toţi angajaţii instituţiei. Vom continua protestul nostru până când guvernanţii vor înţelege că nu putem trăi cu acest salariu”, a declarat, joi, corespondentului NewsIn, Florin Monea, preşedintele Sindicatului Finanţe Publice Olt.

Angajaţilor de la finanţe li s-au alăturat şi angajaţii Gărzii Financiare.

De asemenea, joi dimineaţă, s-au solidarizat cu angajaţii de la finanţe şi salariaţii Primăriei din Caracal şi cei din administraţia locală din oraşele Piatra Olt şi Balş, cu toţii încetând lucru şi protestând în faţa instituţiilor.

“Toţi angajaţii din Primăriile Caracal, Piatra Olt şi Balş, dar şi de la nivelul mai multor comune s-au solidarizat, încă de dimineaţă, cu protestatarii de la Finanţe. Este vorba de câteva sute de angajaţi din administraţie”, a declarat Octavian Chelemen, liderul sindicatului Consilium al personalului din administraţia publică Olt.

Potrivit liderilor sindicali, şi poliţiştii din Olt s-au solidarizat cu finanţiştii, declanşând o grevă japoneză. ,,Am fost informat de către reprezentanţii poliţiştilor că sunt alături de noi şi că protestează prin aplicarea de banderolă albă pe mână. Sunt în grevă japoneză”, a declarat liderul de sindicat al angajaţilor de la Finanţele Publice, Florin Monea.

Potrivit Mediafax, joi dimineaţă, programul cu publicul al administraţiilor financiare şi trezoreriilor din Constanţa, Mangalia, Medgidia, Eforie, Năvodari, Ovidiu şi Murfatlar este întrerupt. Angajaţii Primăriei Constanţa intenţionează să se alăture şi ei protestului finanţiştilor, în cursul acestei dimineţi, şi să oprească activitatea în semn de solidaitate cu angajaţii de la Finanţe.

La Cluj-Napoca peste 200 de oameni s-au adunat în curtea instituţiei de la Finanţe Publice. Şi la Deva oamenii sunt în stradă.

Cei aproximativ 200 de salariaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi au reluat, miercuri, protestele, cu încetarea activităţii, la aceeaşi măsură recurgând şi salariaţii de la Direcţia de Finanţe Neamţ.

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi vor continua protestul până când problemele pe care le reclamă vor fi rezolvate, timp în care activitatea instituţiei va fi blocată, a declarat Dana Mihalache, reprezentantul Sindicatului Independent din cadrul DGFP Galaţi. Protestatarii sunt nemulţumiţi că au primit salariile pentru luna trecută diminuate şi fără sporuri.

Funcţionarii publici spun că nu mai pot trăi cu salarii care nu depăşesc 700 de lei, în condiţiile în care volumul de muncă este imens.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat că discuţiile reluate în noaptea de miercuri spre joi “au eşuat”, iar negocierile vor continua. “Discuţiile au eşuat. Dacă ministrul vrea să mai discute cu noi, suntem aici”, a spus Marica, pentru Realitatea TV.

În noaptea de miercuri spre joi, puţin după miezul nopţii, ministrul Gheorghe Ialomiţianu s-a întors la minister pentru a discuta cu liderii de sindicat, însă negocierile au eşuat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă