10 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Agriculturii din Republica Moldova a fost reținut într-un dosar de corupție

Ministrul Agriculturii din Republica Moldova a fost reținut într-un dosar de corupție

Ministrul Agriculturii al Republicii Moldova, Eduard Grama, a fost reținut în cadrul unui dosar de corupție, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA) al Republicii Moldova, potrivit site-ului Anticorupție.md.

Ofițerii au descins în biroul ministrului în dimineața zilei de miercuri. După percheziție, demnitarul a fost escortat la sediul CNA pentru a fi audiat în legătură cu o tentativă de delapidare legată de o suprafață de 30 de hectare de teren agricol din comuna Stăuceni, teren care aparținea Colegiului de Vinificație și Viticultură.

Dosarul penal vizează însușirea mai multor clădiri, precum și a unui teren al Colegiului.

Dosarul a fost deschis în noiembrie 2016, când zece foști și actuali funcționari, antreprenori, juriști și avocați au fost reținuți în Republica Moldova.

Marți, 14 martie, Procuratura Generală a anunțat că un dosar în care sunt învinuite cinci persoane a fost expediat către instanța de judecată.

Dosarul afirmă că, pe parcursul anilor 2012 – 2016, învinuiții, printre care și fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a cinci bunuri imobile ce aparțineau instituției. Este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o șură și o suprafață de 12 hectare de teren.

Suma la care sunt evaluate toate bunurile delapidate depășește câteva milioane de lei. Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpații ar fi invocat existența contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în anii '90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituției treceau în proprietatea unor persoane interpuse.

Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, se adresau cu cereri de chemare în instanța de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanța de judecată și a obține o hotărâre judecătorească favorabilă, potrivit procurorilor.

După obținerea hotărârilor judecătorești, pronunțate în baza probelor false, inculpații ar fi înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor Colegiului la Oficiul Cadastral Teritorial Chișinău.

Procurorii susțin că toate documentele la care făceau referire inculpații sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare-primire și dispoziții de plată de încasare a sumelor conform contractelor de vânzare-cumpărare.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare.

În același dosar a fost învinuit și Ion Morei, fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, al cărui dosar a fost trimis către instanța de judecată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă