15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMiniştrii Chiuariu şi Nagy au toate motivele să se teamă de închisoare

Miniştrii Chiuariu şi Nagy au toate motivele să se teamă de închisoare

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy şi ex-ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu nu au scăpat încă de emoţia că ar putea intra după gratii. Unul dintre cei trei judecători din instanta Inaltei Curti de Casatie si Justie a cerut condamnarea  la închisoare cu executare  şi plata de despăgubiri imense pentru ambii ministri. Urmează recursul cerut de DNA.

Emoţiile fostului ministru al Justiţiei din Guvernul Tăriceanu Tudor  Chiuariu şi ale ex-ministrului Comunicaţiilor Zsolt Nagy sunt încă intense. Asta deoarece procurorii DNA au facut  recurs la o sentinţă  extrem de dură pentru executanti- directorii de la Posta Romana- ,dar indulgenta fata de ministrii implicati.

 Astfel, hotărârea completului de trei magistraţi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 3 ani şi jumătate închisoare cu suspendare pe Zsolt Nagy, fost ministru al comunicatiilor in subordinea caruia era Posta Romana,  şi l-a achitat pe ministrul Justiţiei de atunci, Tudor Chiuariu, iar pe directorii de la Poşta Română i-au condamnat cu executare la ani grei de inchisoare.

Important de precizat este că această sentinţă nu a venit în urma unei decizii unanime a judecătorilor, ci unul dintre cei trei a cerut o pedeapsă care-i dă  fiori pe şira spinării lui Tudor Chiuariu. E vorba de judecătoarea Francesca Vasile, care a cerut condamnări cu executare între 5 şi 15 ani pentru miniştrii Zsolt Nagy şi Tudor  Chiuariu. De asemenea, judecătoarea care a făcut opinie separată faţă de colegii săi, a cerut ca foştii miniştri implicaţi în scandalul imobiliar să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi prejudiciul creat Poştei. De asemenea, sa plateasca toate cheltuielile de judecata.

Citeşte şi articolul: EXCLUSIV RL. Opinie separata: Chiuariu si Nagy trebuie condamnati la pedepse intre 5 si 15 ani de inchisoare in dosarul Poşta Română

Deşi decizia sa se bate cap în cap cu a colegilor săi, cel puţin în privinţa fostului ministru Chiuariu, asupra judecătoarei Francesca Vasile nu poate plana bănuiala de incompetenţă, deoarece aceasta e unul dintre primii magistraţi  care au fost promovaţi de Consiliul Superior al Magistraturii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma unor  examene complete, probe scrise şi interviu, nu numai în baza interviurilor, cum se obişnuia pana in urma cu doi ani pentru  a se promova clientela celor de la conducerea CS.

Dacă pe latură penală , judecatoarea Francesca Vasile a cerut trimiterea după gratii a celor doi miniştri, alături de foştii directori ai Poştei Române, pe latură civilă judecătoarea a cerut „OBLIGAREA în solidar a inculpaţilor Toader Dan, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil, Nagy Zsolt şi Chiuariu Tudor Alexandru la plata prejudiciilor produse” ( fragment din opinia separata).

Cum prejudiciul, conform relatărilor din presă, este estimat la aproximativ 8 milioane de euro, înseamnă că, în cazul în care Poşta Română nu va putea reintra în posesia valorosului imobil de pe Calea Victoriei, fiecare dintre personajele implicate în înstrăinarea la subpreţ a bunului statului român ar trebui să se scotocească prin conturi după suma de 1,6 milioane de euro. Oricum, s-a pus sechestru pe bunurile condamnatilor de prima instanta  tocmai pentru  a se recupera prejudiciile.

Procurorii care au instrumentat cazul înclină să vadă lucrurile în aceeaşi lumină în care le-a cântărit şi judecătoarea Francesca Vasile. De aceea, DNA a facut recurs, cerând condamnarea cu executare a celor doi miniştri. Un astfel de recurs se poate solda la instanta de cinci judecatori a Inaltei Curti cu o condamnare cu executare.

 Rasturnari de situatii au mai existat in Justitia romana. Spre exemplu, in „Dosarul transferurilor”,   la Tribunalul Bucuresti inculpaţii au fost achitaţi, pe motiv că „fapta nu există”, pentru ca ulterior –  la Curtea de Apel Bucuresti – , să primească usturătoare condamnări cu executare. Insa, in acest caz  mai exista o cale de atac: la Inalta Curte, unde decizia va fi cea finala , ce trebuie pusa imediat in executare.  

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă