17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii dă bani pentru spitalul de urgenţă

Ministerul Sănătăţii dă bani pentru spitalul de urgenţă

Finanţarea pe caz va creşte de la 1.440 la 1.800 de lei. „Asta înseamnă bani frumoşi în plus“, a spus secretarul de stat, Raed Arafat.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Constanţa că va da mai mulţi bani Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi pe viitor să-şi cumpere singuri medicamentele sau materialele sanitare de care au nevoie.

„Constanţa este unul dintre spitalele care vor beneficia de finanţare suplimentară în acest an, o finanţare pe tarif de caz ponderat, care va creşte de la 1.440 la 1.800 lei. Desigur, acesta multiplicat şi cu alţi indici, înseamnă bani frumoşi“, a subliniat Arafat.

Mai mult decât atât, judeţul nostru va intra şi pe programul de Anestezie şi Terapie Intensivă, care implicit va aduce şi alţi bani pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă şi care până acum erau subfinanţate.

Din această cauză, de nenumărate ori, bolnavii sau familiile acestora erau nevoiţi să cumpere ce lipsea din unităţile sanitare de la farmaciile din oraş. „Intrând în acest program, ne aşteptăm ca spitalul să nu mai aibă probleme din punctul de vedere al materialelor şi medicamentelor, iar bolnavii să nu mai cumpere absolut nimic“, a mai spus secretarul de stat.

Practic, programul de Terapie Intensivă va prelua nişte cheltuieli de la spital, unde banii vor creşte oricum cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Dacă totuşi se va insista pe ideea ca pacienţii să-şi cumpere singuri diferite materiale, spitalul riscă să piardă această finanţare. Totodată, dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de un anumit medicament care nu-l au pe stoc, el îl va solicita direct managerului, nu pacientului. Motivul?

Încă există situaţii în care unii doctori le cer bolnavilor o serie de medicamente, iar cererile lor nu se justifică. De precizat că primele sume vor intra la sfârşitul lunii în curs, iar în decurs de două – trei luni se speră ca acest fenomen să scadă.

Bază SMURD

Arafat a adus în discuţie şi construcţia Spitalului Regional Constanţa, al cărui proiect există de ceva timp şi care ar urma să fie amplasat pe strada Viilor. În plus, peste aproximativ două săptămâni, tot la Constanţa, va fi inaugurată baza de salvare aeriană SMURD. Aceasta va fi deservită de medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Zborurile vor fi efectuate cu piloţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Cele mai citite

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă