22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii a finalizat licitația pentru achiziţia centralizată de antibiotic

Ministerul Sănătăţii a finalizat licitația pentru achiziţia centralizată de antibiotic

Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru achiziţia publică centralizată de medicamente antibiotice, lansată în noiembrie anul trecut de fostul ministru Vlad Voiculescu, şi a atribuit furnizorilor contracte în valoare totală de 80,38 milioane de lei, fără TVA, pentru următorii doi ani.

Suma finală reprezintă jumătate din cuantumul maxim estimat la momentul deschiderii licitaţiei, de 161,5 milioane de lei. Atribuirea contractelor a ţinut cont de preţul cel mai scăzut, achiziţia centralizată presupunând încheierea unui acord cadru, scrie News.ro. La licitaţie au câştigat 14 companii furnizoare de medicamente, potrivit site-ului de achiziţii publice SEAP.

Distribuitorul Mediplus Exim, parte a grupului A&D Pharma, din care face parte şi lanţul de farmacii Sensiblu, şi-a adjudecat cele mai multe contracte, respectiv 11. Acestea au avut o valoare totală de puţin peste 30 milioane de lei, fără TVA, reprezentând peste o treime din suma finală a contractului cadru.

Companiei Europharm Holding i-au fost atribuite trei contracte, în cuantum de 17,26 milioane lei, fără TVA, aceasta clasându-se pe poziţia a doua, cu o cincime din valoarea totală. Farmexpert a câştigat tot trei contracte, care au însumat 16,43 milioane de lei, fără TVA.

Cel mai mare contract individual a fost în valoare de 13,2 milioane lei, atribuit firmei Europharm Holding, pentru substanţa Rifaximinum comprimate filmate 200mg, prescrisă pentru infecţii intestinale.

Contractele au prevăzut furnizarea unui număr de 29 de medicamente antibiotice. În caietul de sarcini al licitaţiei deschise în noiembrie anul trecut se specificau 31 de medicamente.

Printre câştigătorii contractelor se mai numără distribuitorii Pfizer România, Infomed Fluids, Romastru Trading, Fresenius Kabi Romania, Fildas Trading, Fidelio Farm, B.Braun Medical, Pharmafarm, Farmexim şi Felsin Farm.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu explica la momentul demarării licitaţiei că nu s-au mai facut niciodată achiziţii publice centralizate, care presupun costuri reduse cu un sfert, prin încheierea unui contract cadru, care va stabili preţurile la care spitalele vor cumpăra medicamentele necesare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă