13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Justiţiei, pichetat de sindicaliştii de la Serviciul de Probaţiune

Ministerul Justiţiei, pichetat de sindicaliştii de la Serviciul de Probaţiune

Sindicaliştii din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti anunţă că vor picheta sediul Ministerului Justiţiei timp de zece zile, începând de miercuri, nemulţumiţi de faptul că nu s-a luat nicio măsură pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, în special numărul insuficient de posturi. 

"Noi, membrii de sindicat din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti, ca urmare a deciziei noastre, vom picheta în faţa sediului Ministerului Justiţiei, în perioada 13-22.04.2016, orele 14.00-16.00. Nouă ni se vor alătura, pe parcurs, consilieri din alte servicii din ţară", se precizează într-un comunicat transmis Agerpres de Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune. 

Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că în zona lor de competenţă există aproape 5.000 de persoane condamnate aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de doar 21 de consilieri de probaţiune, care trebuie să desfăşoare şi alte activităţi specifice, precum consiliere, evaluare, întocmire de rapoarte către judecători sau participare la comisiile de liberare condiţionată. 

"Dar aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Justiţiei în nenumărate rânduri. Sunt peste 60 de zile de când, în urma întâlnirii cu doamna ministru, problemelor noastre li s-a răspuns doar cu declaraţii de susţinere. Niciun demers nu s-a finalizat. 'Prioritatea zero', aşa cum era invocată de către doamna Raluca Prună, ministru al Justiţiei, a rămas în acelaşi punct în care se afla şi atunci", se arată în comunicat. 

Sindicaliştii spun că niciun post de consilier de probaţiune nu a fost scos la concurs, schema de personal bugetată a rămas aceeaşi, nu există speranţe privind eventuale creşteri salariale, iar situaţia discriminatorie comparativ cu drepturile pe care toate celelalte categorii de personal din justiţie le au a rămas neschimbată. 

"Singura schimbare înregistrată este cea a numărului de persoane aflate în supraveghere, care este în continuă creştere. Suntem, în continuare, 21 de consilieri de probaţiune în Bucureşti, suntem puţin peste 300 în întreaga ţară. Cantitativ, suntem de ignorat şi greu de încăput pe agenda vreunui factor de decizie. (…) Reamintim pentru a mia oară diriguitorilor justiţiei că media europeană este de 25 de persoane supravegheate pentru un consilier de probaţiune", se menţionează în comunicatul transmis de Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune. 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirma pe 4 aprilie că sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor, din cauza numărului foarte mic de consilieri raportat la numărul persoanelor aflate sub supraveghere. 

"Avem şi un sistem naţional de probaţiune care este într-o situaţie încă şi mai gravă decât a penitenciarelor, pentru că avem persoane care, ca efect al noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală mai ales, în loc să meargă în penitenciar sunt sub supravegherea unui consilier de probaţiune. (…) Cu 355 de consilieri la nivelul întregii ţări avem 40.000 de persoane sub supraveghere, ceea ce este şi neserios şi aruncă în aer ideea însăşi de probaţiune. Şi aici, ca şi în materie de penitenciare, este o prioritate a mea să încerc să redresez cât pot lucrurile, cu menţiunea care nu e foarte populară că bugetul nu permite nici construirea de penitenciare ca să acoperim de pe un an pe altul deficitul de 9.500 de locuri", a declarat Raluca Prună la un post de televiziune. 

Pe 12 aprilie, după discuţiile pe marginea Legii salarizării, Raluca Prună a spus că salariile consilierilor de probaţiune sunt "injust de mici", dar nu pot fi făcute creşteri spectaculoase de salarii, deoarece bugetul este limitat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă