20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialMinisterul german al Finanțelor ar vrea să-i RETRAGĂ din puteri Comisiei Europene

Ministerul german al Finanțelor ar vrea să-i RETRAGĂ din puteri Comisiei Europene

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble vrea să-i fie retrase anumite puteri Comisiei Europene (CE), potrivit unui ziar german, ceea ce Ministerul Finanţelor a dezminţit, afirmând că acesta pleda doar un „echilibru corect”, relatează Mediafax

Schäuble doreşte ca organismului executiv al Uniunii Europene (UE) – Comisia Europană (CE) – să-i fie retrase unele dintre domeniile fundamentale de responsabilitate – precum controlul juridic al pieţei interne a UE – scria Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia de joi.

FAZ citează diplomaţi de la Bruxelles afirmând că, într-o reuniune a miniştrilor Finanţelor UE de acum două săptămâni, Schäuble a îndemnat statele membre UE să discute rapid despre modul în care ar putea CE să-şi îndeplinească funcţiile iniţiale, care includ monitorizarea competiţiei în cadrul Uniunii.

Citește și: Ministrul german de Finanţe ar putea DEMISIONA din cauza disensiunilor cu Merkel pe tema GRECIEI

El s-a declarat îngrijorat de faptul că o sporire a activităţlor politice ale organismului l-au făcut incapabil să-şi îndeplinească funcţia de a veghea la corecta implementare a tratatelor europene, potrivit publicaţiei.

Ziarul mai scrie că ministrul german a propus să se creeze noi organe – independente politic – pentru a prelua sarcinile legate de supraveghere, având în vedere sporirea activităţii politice a Comisiei, care a devenit, în opinia sa, un adevărat „Guvern european”.

Schäuble acuză că președintele CE și-a depășit atribuțiile

Potrivit FAZ, Schäuble apreciază că preşedintele CE Jean-Claude Juncker a depăşit mandatul organismului în cadrul ultimelor negocieri cu privire la noile împrumuturi pentru Grecia.

Ministrul german de Finanţe a declarat, în mai multe rânduri, că CE nu a fost împuternicită să negocieze cu privire la împrumuturile Greciei şi că aceasta este sarcina Eurogrupului – alcătuit din miniştri de Finanţe – ca reprezentant al creditorilor europeni, scrie FAZ.

Citește și: Ministrul german al Finanţelor: UE fără Marea Britanie ar fi o catastrofă. Germania doreşte cooptarea Regatului Unit în directiva bonusurilor bancare

Schäuble a fost criticat dur în timpul ultimelor negocieri cu privire la cel de-al treilea plan de salvare al Greciei, din cauza propunerii sale ca Grecia să părăsească temporar zona euro.

Juncker, pe de altă parte, a subliniat adesea că el vrea să conducă o „Comisie politică”.

Ministrul de german de Finanțe, dezminte informațiile

Ministerul german al Finanţelor a dezminţit informaţiile FAZ, afirmând că Schäuble s-a gândit doar că este „important pentru Comisie ca ea să găsească echilibrul corect între funcţiile ei politice şi rolul ei de gardian al tratatelor”.

Acest lucru nu are nimic a face cu o „dezresponsabilizare a Comisiei”, apreciază ministerul.

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă