16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri locale 2016. Ministerul de Interne ia măsuri stricte pentru alegerile locale

Alegeri locale 2016. Ministerul de Interne ia măsuri stricte pentru alegerile locale

În ziua de 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog, va face declarații de presă, la sediul MAI, privind misiunile MAI și situația incidentelor electorale aflate în competența de cercetare a structurilor MAI, după următorul program: 7.30, 12.30, 15.30 și 18.30.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a solicitat structurilor MAI fermitate în aplicarea legii, astfel încât votarea să se desfăşoare în legalitate, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, citat de Agerpres. 

"Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus ieri ultima şedinţă a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale în cadrul căreia s-a analizat stadiul îndeplinirii sarcinilor prevăzute în calendarul acţiunilor de pregătire a scrutinului din 5 iunie şi au fost dispuse ultimele măsuri organizatorice pentru buna desfăşurare a alegerilor, toate aceste activităţi fiind în termen. Ministrul Petre Tobă a cerut structurilor MAI maximă fermitate în aplicarea legii şi operativitate în intervenţia la solicitările cetăţenilor, astfel încât votarea să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi legalitate", a afirmat Dajbog, într-o declaraţie de presă. 

Ea a menţionat că, pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la toate cele 18.616 de secţii de votare, urmând ca duminică dimineaţă aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte. 

"Astăzi, efectivele MAI vor asigura măsurile specifice de protecţie pe timpul transportului către secţiile de votare a buletinelor de vot, ştampilelor cu menţiunea VOTAT, timbrelor autocolante şi a celorlalte materiale electorale. În această după-amiază, la ora 18,00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare împreună cu ceilalţi membri trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de vot pentru a lua măsurile necesare pentru organizarea operaţiunilor de votare. De asemenea, preşedintele secţiei de votare dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot şi ia măsuri de îndepărtare a materialelor de propagandă electorală de orice tip din interiorul şi de pe clădirea în care se află secţia de votare", a precizat purtătorul de cuvânt. 

Potrivit Monicăi Dajbog, duminică, la ora 6,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare. 

"Vreau să subliniez rolul deosebit de important al preşedinţilor secţiilor de votare în cazul semnalărilor sistemului de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, în special în situaţiile de posibil vot multiplu. În cazul acestor semnalări ale sistemului, în conformitate cu deciziile BEC, preşedinţii au obligaţia de a sesiza angajaţii MAI care asigură paza secţiilor de votare. Poliţia va răspunde la toate aceste sesizări", a spus Dajbog. 

Ea a menţionat că pentru buna derulare a alegerilor vor fi angrenaţi 65.815 de angajaţi ai MAI, astfel: pentru protecţia secţiilor de vot au fost mobilizaţi 23.453 de angajaţi ai MAI, iar 30.067 de poliţişti şi jandarmi pentru menţinerea ordinii publice atât în proximitatea secţiilor de votare, cât şi pe raza localităţilor; pentru intervenţia la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialişti. În rezervă sunt pregătiţi să intervină 7.613 lucrători, a precizat Dajbog. 

Numărul de sesizări privind posibile încălcări legislative a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de campania electorală pentru alegerile locale din 2012, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. 

"Dintre cele 1.171 de evenimente sesizate privind posibile fapte din competenţa MAI, 21,6% nu se confirmă, iar 41,2% – cele mai multe – au vizat nerespectarea prevederilor legale privind afişajul electoral. 75% dintre evenimente au fost sesizate în mediul rural. Au fost constatate 512 de fapte contravenţionale pentru care au fost aplicate 306 de sancţiuni (182 de amenzi în valoare de peste 124.000 de lei şi 124 de avertismente scrise). Au fost sesizate 325 de posibile infracţiuni, pentru care sunt cercetate 185 de persoane. Dintre posibilele infracţiuni, 218 sunt fapte de 'corupere a alegătorilor', dintre care 168 cu autor cunoscut. Pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor sunt cercetate în total 143 de persoane, faţă de patru fiind dispuse măsuri preventive. Dacă ne raportăm la campania electorală aferentă alegerilor locale din 2012, când au fost sesizate 2.707 de situaţii privind încălcări ale legii, în campania încheiată în această dimineaţă, numărul de sesizări a scăzut cu mai mult de jumătate", a precizat Dajbog, sâmbătă, într-o declaraţie de presă la sediul MAI. 

Ea a explicat că, din totalul de 1.421 de sesizări adresate MAI în legătură cu procesul electoral, 17,6% au fost transmise pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă şi Birourile Electorale Judeţene. 

"În această dimineaţă, la ora 7,00, s-a încheiat campania electorală pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi vreau să vă reamintesc că de la acest moment este interzisă continuarea propagandei electorale. La nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne a fost realizată o evaluare finală a campaniei electorale din punct de vedere al asigurării ordinii publice, inclusiv cu datele din ultima zi de campanie, situaţia fiind următoarea: s-au asigurat măsurile de ordine pentru desfăşurarea a 1.367 de manifestări publice cu caracter electoral, organizate în 823 de unităţi administrativ teritoriale din întreaga ţară, fără a fi înregistrate evenimente grave. Cu excepţia a nouă manifestări, la aceste activităţi s-a înregistrat o participare de sub 1.000 de persoane", a informat purtătorul de cuvânt al MAI. 

Potrivit Monicăi Dajbog, concluzia acestei evaluări finale este că, pe parcursul campaniei electorale, a fost menţinut un climat adecvat de siguranţă publică şi campania s-a desfăşurat fără incidente deosebite. "Aşa cum s-a dispus şi în videoconferinţa condusă ieri de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, aceeaşi echidistanţă în aplicarea legii va fi menţinută şi astăzi şi mâine, în ziua alegerilor", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI. 

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă