13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinerii blocaţi în subteran 69 de zile în 2010 dau în judecată...

Minerii blocaţi în subteran 69 de zile în 2010 dau în judecată statul chilian pentru neglijenţă

 Treizeci şi unu dintre cei 33 de mineri chilieni care au supravieţuit 69 de zile blocaţi în subteran în perioada august-octombrie 2010 au decis să dea în judecată statul chilian pentru neglijenţă, considerând că nu au fost verificate condiţiile de securitate înaintea accidentului, relatează Mediafax.

“Vrem să fie recunoscut faptul că am trăit pe fundul acestei mine. Suntem aici pentru a spune că cei 31 vor să fie recunoscute toate suferinţele pe care noi şi familiile noastre le-am suferit”, a declarat vineri liderul celor 33 de mineri, Luis Urzua.

Avocatul care îi reprezintă pe mineri, Edgardo Reinoso, a depus vineri o plângere la biroul procurorului tribunalului din Santiago. Această plângere cere statului chilian o indemnizaţie de 540.000 de dolari (380.000 de euro) pentru fiecare dintre cei 31 de mineri.

Reclamanţii acuză Serviciul naţional de geologie şi mine (Sernageomin) că nu a inspectat în prealabil condiţiile de securitate din mina San Jose, din nordul ţării, unde au fost blocaţi minerii.

Potrivit unui alt miner, Claudio Yanez, exploatarea a mai fost închisă în trecut şi a fost teatrul mai multor accidente. “Toată lumea ştie că în 2005 şi 2007 au fost doi morţi în această mină şi că era periculoasă”, a declarat Yanez pentru postul de televiziune CNN Chile.

“Acest lucru nu are nimic politic, această acţiune vizează statul şi nu Guvernul”, a ţinut să explice, la rândul său, Urzua.

Aceste plângeri se adaugă deja unei alteia emise de familiile minerolor împotriva conducerii minei şi Sernageomin, însoţită de o cerere de indemnizaţii de mai multe milioane de dolari.

Minerii cer, de asemenea, să fie pensionaţi anticipat, din cauza efectelor psihice şi psihologice suferite. La rândul său, statul a sesizat justiţia pentru a recupera costul operaţiunilor de salvare.

Cei “33”, blocaţi timp de peste două luni la 700 de metri adâncime în urma unui accident minier, au fost salvaţi nevătămaţi în faţa camerelor de luat de vederi din lumea întreagă, în cursul unei operaţiuni care a costat 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro) statul chilian.

Sernageomin a fost restructurat în profunzime după accident şi şi-a mărit numărul de inspectori. Mina din San Jose a rămas închisă de atunci.

La începutul lui martie, Camera Deputaţilor din Chile a adoptat raportul unei comisii de anchetă parlamentară asupra accidentului de la San Jose, care conchide că responsabilitate revine în principal patronilor minei “pentru că nu au adoptat măsurile cerute privind securitatea muncii”.

Raportul, care nu are implicaţie juridică, pune la îndoială şi Serviciul naţional de geologie şi mine (Sernageomin), organismul de reglementare al sectorului minier, pentru “lipsă de control asupra operaţiunilor miniere”.

Cele mai citite

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă