25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialZece militari ucraineni răniți în război vor fi spitalizați în România

Zece militari ucraineni răniți în război vor fi spitalizați în România

Zece militari ucraineni care au fost răniți în luptele din estul țării vor fi aduși astăzi în România, pentru a fi tratați la Spitalul Militar Central din București și la alte unități medicale din rețeaua Ministerului român al Apărării.

Militarii ucraineni vor beneficia și de recuperare medicală în România.

Citește și: Ministrul Apărării: Răniții din Ucraina vor fi aduși în spitale din România

Răniții din Ucraina vor ajunge astăzi în România cu un avion de transport C 27 J Spartan al Ministerului Apărării Naționale, echipat pentru situații de evacuare medicală (MEDEVAC). Avionul va ateriza în jurul orei 16 la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni.

Ministrul Mircea Dușa afirma, recent, că mai mulți medici români au mers la Kiev, în Ucraina, pentru trierea răniților.

”Au fost medicii militari la Kiev, au făcut trierea pacienţilor, sigur că urmează ca pe cale diplomatică să rezolvăm problemele actelor de identitate ale răniţilor pe care urmează să-i aducem în România. Am înţeles că zece persoane au fost pregătite pentru a fi aduse şi tratate în Spitalul Militar din Bucureşti şi în alte spitale militare din ţară”, afirma Mircea Duşa.

Pe lângă Spitalul Militar Central din București, rețeaua medicală a MApN cuprinde alte zece spitale militare, la Focșani, Galați, Constanța, Iași, Pitești, Sibiu, Brașov, Craiova, Timișoara și Cluj.

După trierea rănițior din Ucraina, care se va realiza astăzi, unii dintre aceștia vor fi internați la Spitalul Militar Central din București. Cei care au probleme mai puțin grave, dar care necesită recuperare medicală, vor fi internați la Baza de tratament a MApN de la Bălțătești (județul Neamț), ne-au precizat reprezentanți ai MApN.

Ucraina își poate trimite răniții la spitale militare din România în calitate de stat membru al “Parteneriatului pentru Pace” cu NATO.

“NATO Travel Order” înlocuiește pașaportul

Transportarea militarilor din Ucraina în alte țări ridică anumite dificultăți, întrucât în momentul în care au fost răniți pe câmpul de luptă, unii dintre ei nu posedau nici măcar pașapoarte, ne-au explicat reprezentanți ai MApN. Într-o asemenea situație, un militar din afara NATO poate intra pe teritoriile unor state NATO chiar fără pașaport, dar cu condiția să se legitimeze cu un “NATO Travel Order”.

Documente de acest tip, emise de NATO, au fost utilizate și de militarii români, înainte ca România să devină membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă