16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialMilionar in euro in urma divizarii partiale a societatii

Milionar in euro in urma divizarii partiale a societatii

In timp ce salariatii SC Nitramonia SA din Fagaras protesteaza in fiecare saptamana pentru a-si primi salariile neplatite de luni de zile, fostul direc-tor general Mihai Tanjala se lafaie in hotelul si restaurantul Floarea Reginei de la Sambata de Sus, pe care l-a acaparat printr-un rapt caracteristic oamenilor fostei guvernari.
Din divizarea partiala a SC Nitramonia SA in sapte societati comerciale a rezultat si SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA, societate la care prin actul constitutiv s-au numit administratori Mihai Tanjala, Ioan Luculescu si Vlad Marginean. Abuzand de aceasta functie si incalcand legea, Mihai Tanjala a determinat incheierea unui contract de societate cu SC Dunav International Transport SRL, avand-o ca asociat unic pe fiica domniei sale, Mihaela Andreea Tanjala, si s-a constituit SC Paradis Fagarasean SRL, unde s-au numit administratori Niculina Tanjala, Mihaela Andreea Tanjala si Ioan Luculescu.

Un capital impresionant

Aportul SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA la capitalul social, constand in cateva hectare de teren situate intr-o zona turistica in plina dezvoltare, hotel modern cu 16 camere, cu un apartament, o garsoniera si o sala de conferinte, un restaurant de 50 de locuri cu toate dotarile, 20 de bazine populate cu circa 30 tone de pastravi si o vila compusa din patru camere si anexe, a fost evaluat la… 4 miliarde de lei vechi de catre Societatea Generala a Expertilor Tehnici SA.
Pe data de 26 august 2004 SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA a incheiat, prin Luculescu Ioan, cu Societatea Generala a Expertilor Tehnici SA contractul nr. 4383/26.08.2004, avand ca obiect evaluarea mijloacelor fixe in vederea participarii la capitalul social. Potrivit art. 4 din contract, termenul de predare a fost stabilit pentru data de 7.09.2004, iar potrivit procesului-verbal lucrarea de evaluare i-a fost predata in doua exemplare dlui Luculescu Ioan la termenul stabilit (7.09.2004). Cu toate acestea, raportul sta la baza actului constitutiv facut in 26.08.2004 (!), care a fost incheiat in forma autentica, cu incheierea de autentificare nr. 1930 din 26 august 2004 a Biroului Notarului Public Laura Badiu si Lidia Dragan, Bucuresti.

O evaluare inexistenta

Avand insa in vedere ca in data de 26 august lucrarea abia este comandata de beneficiar si ca bunurile imobile despre care “expertii” arata ca “au fost vazute si analizate la fata locului” se afla la peste 400 km de Bucuresti, lucrarea nu putea fi efectuata si predata in aceeasi zi in care fusese comandata. Asadar, daca “expertii” Florea Gheorghe si Toma Vasile nu sunt inzestrati cu puteri supranaturale si raportul de evaluare nu este o scamatorie, persoanele care mint in legatura cu acest raport sunt fie cei doi “experti”, fie notarul public, care a autentificat actul constitutiv in lipsa raportului de evaluare.
Oricum, la autentificarea actului notarul public Lidia Dragan nu si-a indeplinit intocmai obligatiile prevazute de art. 45 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale. Daca a avut in fata raportul de evaluare si daca ar fi analizat cu suficienta atentie actele constitutive ale persoanelor juridice care se asociaza, ar fi trebuit sa observe ca operatiunea are loc intre o societate administrata de Tanjala si o societate al carei asociat unic este fiica acestuia si ca nu exista aprobarea adunarii generale extraordinare a actionarilor, ceea ce se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a actului.
Tanjala intocmeste situatia financiara pe anul 2004 si un raport de gestiune astfel incat acestea sa nu reflecte asocierea SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA cu SC Dunav International Transport SRL. In SC Paradis Fagarasean SRL adunarea generala a actionarilor aproba aceste rapoarte si situatia financiara inexacta.

Recompense

Tanjala vinde firma SC Dunav International Transport SRL lui Acvilian Belintian, membru marcant al PNL Timis, si incearca prin intermediul acestuia sa-si valorifice creatia, actul constitutiv al SC Paradis Fagarasean SRL. Belintian nu stie sau nu vrea sa stie ca s-a hotarat dizolvarea societatii si, pe baza actului constitutiv, in data de 30 mai 2005 inscrie in cartea funciara, pe numele SC Paradis Fagarasean SRL, dreptul de proprietate asupra imobilelor, acuzand Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara existenta si efectele hotararii de dizolvare. Cenzorul Lidia Albulescu, care a ascuns adunarii generale a actionarilor existenta asocierii, este recompensat si numit administrator unic al SC Paradis Fagarasean SRL si depune la Tribunalul Brasov o cerere prin care solicita obligarea SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA la predarea administrarii si controlului tuturor bunurilor sale, precum si o cerere de ordonanta presedintiala prin care se cere ca aceasta masura sa se ia cu caracter provizoriu de urgenta.

Inselarea partenerului

Cererea de ordonanta presedintiala s-a judecat in data de 9 noiembrie 2005, fara participarea SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA, care nu a fost citata si a fost admisa pe baza actului constitutiv al SC Paradis Fagarasean SRL si a unei istorii halucinante privind inselarea partenerului, provocarea de pierderi cu premeditare, omorarea pastravilor etc. Este probabil singurul caz din practica judiciara prin care i s-a luat unei persoane, pe cale de ordonanta presedintiala executorie, fara somatie sau trecerea vreunui termen, o avere de aproape doua milioane de euro. Este adevarat ca Curtea de Apel Bucuresti a casat tot in sentinta tribunalului, dar termenul de rejudecare a fost stabilit la 4 ianuarie 2006 si sunt putine sanse ca situatia sa se clarifice intrucat la judecarea fondului cauzei si a cererilor in anularea actelor facute de Tanjala cu incalcarea unor dispozitii legale imperative, de ordine publica, avocatii sai fie ca stau in fata salii de judecata sau in barul de langa tribunal, in timp ce in sala se cere un nou termen pentru angajare de aparator, fie recuza judecatorul cand este pe punctul sa dea solutia corecta sau chiar intreaga instanta, fie cer suspendarea judecatii pe motic ca au introdus cerere de stramutare, fie sunt bolnavi si nu au avut timp sa studieze dosarul s.a.m.d. Aceiasi pasi de melc ii fac si plangerile penale formulate impotriva lui Tanjala si Luculescu inca din 24 octombrie 2005 si incepute a fi cercetate abia in decembrie 2005.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă