17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialFenomen. Mii de mame adolescente anual

Fenomen. Mii de mame adolescente anual

Aproximativ 24.000 de adolescente nasc anual în România, iar fenomenul a fost constant în ultimii 10 ani, atrage atenția Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), citată de Mediafax.

„Din păcate, este o problemă de care nu prea ne-am ocupat aşa cum ar fi trebuit la nivel de societate. Este o problemă pe care nu o poate rezolva o organizaţie neguvernamentală sau trei organizaţii, este o problemă care impune măsuri coerente, de lungă durată, care să se întindă pe mai mulţi ani, pentru că obţinerea unor modificări de comportament nu se poate face de pe o zi pe alta", a arătat directoarea executivă a SECS, Borbala Koo.

Citește și: Cel puţin 350 de românce fac ZILNIC o întrerupere de sarcină

Motivul pentru are s-a ajuns la acest fenomen este absenţa orelor de educaţie sexuală în şcoală şi a tuturor factorilor care să ajute tinerele să aibă un comportament responsabil, a explicat Borbala Koo. Directorul executiv al SECS spune că aceste tinere ar trebui să ştie că există cabinete de planificare familială, că medicii de familie le pot asigura servicii privind contracepţia şi că pot avea acces la contraceptive pe care să şi le poată permite.

„Discutăm despre tinere care vin cu un bagaj cultural din familie, care trăiesc într-o societate dominată de informaţii negative privind contracepţia modernă, dar şi de o lipsă de cunoştinţe privind riscurile unei sarcini nedorite ", a spus Borbala Koo.

Citește și: 8 metode de contracepție

Directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală a precizat că există cabinete de planificare familială în aproape toate oraşele, dar şi 6.000-7.000 de medici de familie care au participat la pregătiri speciale pentru a oferi astfel de servicii.

Citește și: O nouă formă de contracepție pentru bărbaţi ar putea fi disponibilă peste trei ani

Borbala Koo a mai spus că, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii, toate elevele şi studentele au acces la contraceptive gratuite. Însă, în realitate, accesul la acestea poate fi îngreunat, pentru că aprovizionarea nu este constantă în toate cabinetele.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii, din cele 135.615 gravide înregistrate în 2013, aproape zece la sută, respectiv 13.190, aveau cel mult 19 ani. Dintre acestea, 734 aveau  mai puţin de 15 ani.

Cele mai citite

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă